Hogyan hárítsuk el a gépitanulás-rendszerek hibáit

2016. június 04. 14:00

A hagyományos programozásban és a gépi tanulásban is másként működik a hibaelhárítás.

2016. június 04. 14:00

Peter Norvig, a Google kutatásigazgatója a hagyományos programozás és a gépi tanulás összehasonlításával hívta fel a figyelmet, hogy mekkora kihívás az utóbbiak hibáinak korrigálása, illetve ellenőrizni, hogy valóban az előzetes tervek szerint működnek.

Míg a hagyományos kódolásban Boole-logikával bizonyítják ezt, addig a gépi tanulás egy fekete doboz, amiben a számítógépek adatokkal programozzák magukat, és a Boole-féle logikai technikák rendszerek ellenőrzésére használt igaz-hamis tesztjeitől eltérő valószínűségi logikát generálnak.

„Komoly probléma a gépi tanulás ellenőrzésének a fejlődésben lévő teljes iparágra történő méretezése. Hiányoznak a hagyományos szoftvereknél meglévő több évtizedes tapasztalatok” – jegyezte meg Norvig.

A gépi tanulást termékenysége miatt szeretik használni, viszont jelen esetben pont ez a gátja is, mert a klasszikus programozásban bevált ellenőrzés és hitelesítés a folyamatos adatgyűjtés és generálás miatt kivitelezhetetlen.

Norvig alternatív hibakezelési módszert javasol: a gépitanulás-tesztnél „igaz”, „hamis” és „egyenlő” helyett használjanak inkább becsléseket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik