Az első képkereső tudományos diagramokhoz

2016. június 04. 08:00

Egy friss kutatás kimutatta, hogy sikeresebb tudományos írásokban több a vizuális információ. Keresőt is fejlesztettek hozzájuk.

2016. június 04. 08:00

A Washington Egyetem két kutatója szerint a grafika fontos szerepet játszik tudományos folyamatokban. A PubMed Central online adatbázis 650 ezer tudományos munkájából 4,8 millió ábrát töltöttek le, és gépilátás-algoritmust gyakoroltattak rajtuk. Diagramokat, fényképeket, táblázatokat, tervrajzokat és egyenleteket kellett felismerniük.

Újság, szakterület és idő szerinti eloszlásukat elemezve jöttek rá, hogy a sikeresebb írásokban több az ábra.

„Fontos összefüggést találtunk a tudományos hatás és a vizuális információk használata között. Nagyobb hatású munkákban több a diagram, és valamivel kisebb mértékben a tervrajz és fénykép is” – írják a kutatók.

A kutatás teljesen új diszciplína, a „viziometria”, a vizuális információ tudományának alapjait rakja le.

A kutatók hozzáférhetővé és kereshetővé tették az adatbázist. A keresőmotor találatként diagramokat, fotókat és tudományos kifejezésekhez kapcsolódó más ábrákat is kidob. Lehetővé teszi, hogy kutatók új módon közelítsenek meg tudományterületeket.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik