A viselhető elektronika új hulláma

2016. június 03. 12:00

Extrém kicsi áramkörök forradalmasíthatják a magunkon hordható, rajtunk viselhető elektronikát.

2016. június 03. 12:00

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói a világ leggyorsabb rugalmas integrált áramköreit dolgozták ki. Az áramkörök komoly lökést adhatnak a dolgok internetének, még összekapcsoltabbá és gyorsabbá teszik a vezeték nélküli világot.

„Rájöttünk, hogyan integráljunk magas frekvenciájú aktív tranzisztorokat használható vezeték nélküli áramkörbe. Csomó új lehetőségnek teret adó platformról van szó” – nyilatkozta a fejlesztést vezető Zhenqiang Ma.

Az áramkör tervét ferde telefonkábel-pár inspirálta. S-görbékben ismétlődő két egybefonódó extrém kicsi áramtovábbító vezetéket tartalmaz. A szelvényekre osztott fémtömböket tartalmazó kétréteges konfiguráció teljesítménycsökkenés nélkül teszi lehetővé a vezetékek megnyúlását, csavarodását, miközben véd az interferenciától is.

A 25 mikrométer vastag áramkör maximum 40 GHz frekvenciáig működik. Az alacsony frekvencián működő és alacsony energiaigényű extrém kicsi rendszerek például betegek vezeték nélküli távmegfigyelésénél lehetnek nagyon hasznosak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik