Hogyan váltja meg a világot a HP?

2016. május 31. 12:00

2050-ben a világ lakosságának több mint 70 százaléka városokban fog élni. A 3D nyomtatás komoly segítség az új feltételekhez való alkalmazkodásban.

2016. május 31. 12:00

A HP megígérte, hogy a 3D nyomtatásról alkotott képet és a technológia felhasználási módját is megváltoztatja. Művégtagok gyerekeknek és állatoknak, sebészeti segítség, járműrészek, repülőgép-komponensek, színházi kellékek, művészet – csak néhány a 3DP eddig ismert alkalmazásai közül. A jövőbeni lehetőségekhez képest ez azonban nem sok.

Shane Wall HP-főmérnök szerint 2031-re 41 (10 millió vagy több lakosú) megaváros lesz a világon, főként Ázsiában. Az évszázad közepén a világ lakosságának több mint 70 százaléka városi környezetben fog élni. A soha nem látott mértékű elvándorlás extrém nyomást gyakorol a környezetre és a városi infrastruktúrára. A világgazdaságnak alkalmazkodnia kell az új valósághoz. A 3D nyomtatás az alkalmazkodás katalizálásában segíthet. „Hiperglobálissá, hiperlokálissá és hipergyorssá” téve, teljesen átírhatja a termék-előállítást.

Ma a világ teheráru-szállításának 90 százalékát konténerekkel oldják meg, de a jövő városi környezeteiben ez nem lesz elegendő nyersanyagok és félkész termékek szállításához. Itt jön képbe a gyártást a fogyasztó közelébe vivő 3DP. Részek és késztermékek szállítására elégetetett fosszilis tüzelőanyagok helyett fénysebességgel küldhetünk tökéletes digitális fájlokat egy 3D nyomtatóra, és teljesen mindegy, hogy a nyomtató helyi irodában vagy afrikai faluban van. Ha a 3DP méretezhető, csökkentheti a gazdasági tevékenység energiafelhasználását és széndioxid-kibocsátását (utóbbit 2025-ig akár 5 százalékkal is az ipari gyártásban). Lépésről lépésre rövidíti le és egyszerűsíti az ellátási láncokat, csökkenti részek és termékek fizikai raktározásának fenntartási költségeit. Kevesebb a hulladék, fenntarthatóbb a fejlődés. Társadalmi hatását tekintve, komoly kihívás a digitális gyártást végző új munkaerő-generációk oktatása és képzése.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik