Az Oracle kontra Google perről

2016. május 30. 09:00

Az Oracle pervesztése komoly hatással lehet a szoftverfejlesztés jövőjére.

2016. május 30. 09:00
Keith Collins
Quartz

„Egy san franciscói körzeti bíróság május 26-án kimondta, hogy a nyílt forrású Java API-jainak (alkalmazásprogramozási felületeinek) Google általi használata nem sértette meg az Oracle szerzői jogait. A döntés mérföldkő a két techóriás több éve tartó harcában, és komoly következményei lehetnek a szoftverfejlesztés jövőjére nézve.

Ugyanez a bíróság 2012-ben egyszer már kimondta, hogy az Oracle tulajdonát képező API-k nem tartoznak a szerzői jog kategóriájába. 2014-ben egy szövetségi fellebbviteli bíróság viszont megmásította a döntést, és visszaküldte az ügyet a kerületi bíróságnak. Ezúttal elsősorban arra a kérdésre kellett választ adni, hogy a Google «korrektül» használta-e a Java API-kat. A szerzői jogi törvény értelmében a «korrekt használat» azt jelenti, hogy a védett munka használatának nincs komoly negatív hatása a jogok tulajdonosára.

Az esküdtszék szerint a Google korrektül használta az API-kat.

Esetleges Oracle-győzelem másként, de szintén jelentős hatást gyakorolhatott volna a szoftverfejlesztés jövőjére. Nyílt forrású API-kat a Google-hoz hasonlóan használó bármely cég vagy személy könnyen szerzői jogi problémákkal szembesülhetett volna. Egy ilyen döntés bármely új terméken dolgozó szoftverfejlesztőt eltántoríthatott volna bizonyos API-któl.

Az Oracle már be is jelentette, hogy fellebbezni fog.

A fejlesztők mostantól valószínűleg ugyanúgy fogják használni az API-kat, mint eddig. A 2014-es szövetségi bírósági döntés, mely szerint az API-k a szerzői jogi kategóriába esnek ugyan érvényben van, a május 26-i ítélet viszont azt sugallja, hogy újbóli implementálásuk nem törvénysértő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik