Népszerű a Chromebook, félhet az Apple és a Microsoft

2016. május 23. 15:00

A Chromebookok hamarosan mindent tudni fognak, amit a többi PC is tud. Fel van adva a lecke az Apple-nek és a Microsoftnak.

2016. május 23. 15:00
Steve Kovach
Tech Insider

„A Chromebookok átveszik a hatalmat a világ felett.

A Google pár napja jelentette be, hogy a Google Play app store alkalmazásait hamarosan futtathatjuk Chrombookokon is, amelyek végre teljes számítógépekké válnak, komoly veszélyt jelentve az Apple és a Microsoft PC-uralmára.

A bejelentést tökéletesen időzítették. A PC-értékesítést figyelő IDG kutatócég szerint az Egyesült Államokban az utolsó negyedévben a Chromebookok első alkalommal produkáltak jobb eladási mutatókat, mint a Mac-ek. Jelzésértékű, hogy egyre több PC-felhasználó jött rá: nincs szükségük ezer dollárt vagy többet laptopra költeni, pláne akkor, ha okostelefonjukat kétévente cserélik.

A Chromebookok egyelőre laptopon futó Chrome webböngészők. Néhány offline tevékenység ugyan kivitelezhető velük, de ezzel együtt a webes lehetőségek közé vagyunk zárva, ami egy csomó dologhoz nagyszerű, viszont távolról sem ideális, ha offline akarunk dolgozni vagy használni egyes programokat.

Az Android appok rengeteget jelentenek a Chromebookoknak. Nemcsak arról van szó, hogy Candy Crusht játszunk, hanem egy sor app, például a Microsoft Office, a Photoshop, vagy a Slask és a Spotify masszívabb alkalmazása első alkalommal lesz használható Chromebookokon. Ráadásul ezek az appok mind egyéni ablakokban futhatnak, úgy, mint egy hagyományos PC-n. A legtöbb user valószínűleg észre sem veszi, hogy eredetileg telefonra tervezett appról van szó.

Az első Chromebookokat könnyű volt kinevetni. Én is nevettem rajtuk. Ki akar egy, csak webböngészőt futtató számítógép-vázat? Viszont hamar megtanultuk, hogy sok vásárlót vonzanak az éppen elég tevékenységre alkalmas komputerek. A Chromebookok – különösen az oktatásban elért – sikere mindenkit sokkolt.

Úgy tűnik, most még masszívabban jelen lesznek a PC-piacon. Hamarosan semmi olyan nem lesz egy Mac-en vagy Windows PC-n, amit ne tehetnénk meg egy Chromebookon. Legtöbbször többszáz dollárral kevesebbért. Már 200 dollárért kapunk korrekt Chromebookot.

Aggódhat az Apple és a Microsoft. Az okostelefon-korszak kezdete óta kevés okunk van PC-nket olyan gyakran újra cserélni, mint korábban. De ha sokan készek rá, akkor a lehető legolcsóbbat keresik. Az Android appokhoz való hozzáféréssel megszűnnek a Chromebookok képességeire vonatkozó kételyek, és fogadni mernék, hogy pont ezért fog alapvetően átalakulni a PC-használat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szakadás
2016. június 08. 13:49
A netbookok pont ennyit tudtak, ki emlékszik rájuk? A tabletek piaca is elindult lefelé - nincs világmegváltó technológia. Valaminek ez a helye, valaminek az, teljesen felesleges a PC-khez vagy Mac-ekhez hasonlítani a Chromebookot, ahogy a robogók eladási darabszámát se érdemes a biciklikéhez hasonlítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik