Brutális felbontású kamerát fejlesztett a Google

2016. május 18. 12:00

A cég korábban öt év alatt 200 képet archivált, új kamerájával viszont néhány hónap kellett csak az ezerhez.

2016. május 18. 12:00

A Google Kulturális Intézet öt év alatt 200 műalkotást szkennelt le és archivált szuper nagyfelbontású gigapixeles képek formájában. Az utóbbi néhány hónapban viszont ezerről készült szken.

A gyűjtemény döbbenetes tempójú bővülése a saját fejlesztésű Art Camera érdeme. Könnyebb kezelni és lényegesen gyorsabb a korábban használt kameráknál. Régebben egy napba telt egy kép rögzítése, az új géppel 30 perc alatt rögzíthetők 1x1 méteres festmények.

A kamerát szembeállítjuk a képpel, kezelője a sarkokra irányítja, és mihelyst a gép ismeri a feldolgozásra kerülő tér méretét, automatikusan, centiméterről centiméterre haladva, szuper-nagyközeli fotókat készít róla. A fotókat Google szerverre küldi, ahol – pár órával később megtekinthető – egyetlen gigapixel-méretű képpé egyesítik az összest.

Az Art Camera előtt vagy a Kulturális Intézet, vagy a vele együttműködő szervezet külsős cégnek fizetett a szkennerért. Saját kamerával nemcsak gyorsabb, de olcsóbb is lett munka.
A kamerának megvannak a maga korlátai: 3D vagy különösen nagyméretű tárgyakkal nem tud mit kezdeni, a Google-nak ki kell találnia valamit.

A többek között Monet, O’Keeffe és Van Gogh munkáiról készült új szkenek a Kulturális Intézet honlapján tekinthetők meg.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik