A Google nyílt forrásúvá tett két nyelvtechnológiai eszközt

2016. május 16. 12:00

Ingyen elérhető, bárki használhatja a Google két mondattani elemzőeszközét.

2016. május 16. 12:00

A Google két hatékony természetesnyelv-megértő eszközt tett ingyen elérhetővé, nyílt forrásúvá, bárki számára használhatóvá. Velük olvasnak és értenek gépek angol szövegeket, például amiket kereséskor begépelünk a böngészőbe.

A SyntaxNet mondattani elemzővel a számítógép átvizsgál, részeire szed mondatokat, és azonosítja a mögöttes jelentést. A Parsey McParseface angol nyelvre ülteti a SyntaxNetet. A program jegyzetekkel kiegészített régi hírgyűjteményből tanult.

A véletlenszerűen kiválogatott angol hírek mondataiból álló szabványanyagnál 94 százalékos pontossággal azonosítja a szavak közötti kapcsolatokat. Az ugyanerre a feladatra felkészült nyelvészek 96-97 százalékot szoktak elérni. A számok azt sugallják, hogy a program megközelíti az emberi teljesítményt. Viszont csak jól megformált szövegeknél teljesít ilyen magas szinten.

„Mivel a Parsey McParseface a világ legpontosabb modellje ezen a területen, remélhetőleg az automatikus információkivonatolás, fordítás és más alapvető természetesnyelv-megértés alkalmazások iránt érdeklődő fejlesztők és kutatók számára is hasznos lesz” – nyilatkozta a Google egyik képviselője.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik