Látni és kormányozni tanul az autó

2016. május 02. 12:00

A korszerű grafikus processzorairól ismert Nvidia is beszállt az önvezető autók körüli versengésbe.

2016. május 02. 12:00

Az Nvidia mérnökei kamerával, beágyazott Drive-PX komputerrel és 72 óra gyakorlásra elegendő adattal felszerelt autonóm autót építettek. Megtanították a rendszer ideghálójának, hogy a kamera nyers pixeleit közvetlenül alakítsák át a kormánykerék ténykedését meghatározó utasításokká.

A tanulórendszer három kamera és két számítógép segítségével jutott el a humán vezető által irányított járműről készült 3D videoképekig, kormánypozíciókig. Miközben az emberi vezetési mintázatokat a kamerák által felvett bitmap képekké alakították, a kutatók a kormánykerék pozícióinak változását figyelték, az idegháló pedig megtanult belső reprezentációt készíteni a vezetés különféle szakaszairól. A tanuláshoz a nyílt forrású Torch 7 gépitanulás-rendszert alkalmaztak, a rendszer az adatfeldolgozásnál hasznosította az elsajátított ismereteket. Az eredmény: automatikusan látja az utat, a többi járművet, akadályokat, a kormány kezeléséhez nélkülözhetetlen információkat.

Szimuláció után országúti teszt bizonyította, hogy az idegháló kézi beavatkozás nélkül is fel tud ismerni sávokat, utakat.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik