Így hazudik és manipulál a Facebook

2016. május 12. 10:51

Ez a véleményterrorizmus a mindennapi gyakorlatban.

2016. május 12. 10:51
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt

Igen ütős hír jelent meg hétfőn a nemzetközi sajtóban. Szóval nem, nem az Alfahíren vagy a Meteonon. És még csak nem is a Fox News hozta. Az írással az egyik legtekintélyesebb, legolvasottabb gazdasági médium, a CNBC oldalán találkoztam. <> Hellyel-közzel már hazai oldalakon is felbukkant, de a nagyobb portáljaink úgy tűnik, nem találták elég érdekesnek. Pedig az.

Kiderült ugyanis, hogy a Facebook direkt fogta vissza rendszeresen a hírfolyamból a konzervatív, republikánus, jobboldali forrásokból származó híreket, miközben szándékosan a menő témák közé rakta az olyanokat, mint a Charlie Hebdo vagy a Fekete Életek Számítanak mozgalom. Például az utóbbiról szóló megjelenések maguktól kifejezetten alacsony kattintási-olvasottsági számokat hoztak, de mesterségesen beemelték őket a „Trending” hírek közé. (Ez a funkció Magyarországon nem elérhető, Amerikában viszont igen komoly hatása van a médiafogyasztásra.)

A deklaráltan liberális, Clinton- és migráns-párti Facebook számára tehát EZT jelenti a véleményszabadság: szabadon mondhatjuk meg, miket olvassál, hiszen nálunk van a „könyvtár kulcsa”. És ami nem tetszik nekünk, azt ne olvasd.

Ez már önmagában is igencsak megkérdőjelezi a sajtó- és véleményszabadság melletti valós elkötelezettséget, különösen egy olyan szereplőnél, amely nem tartalom-előállító, pusztán semleges közvetítőként definiálja magát. (S minden esetben ezzel is védekezik, bújik ki minden felelősség alól.)

Még jobban mutatja a Facebook (és Mark Zuckerberg) valódi arcát egy mindössze 3 héttel korábban megjelent írás, amely rögtön a lassan minden, magára valamit is adó liberális értelmiségi számára legalább naponta egyszeri obligát anti-Trump tirádával nyit, majd a vége felé egyértelműen feltárja a Facebook-vezér beállítottságát, még csak palástolni sem próbált törekvéseit.

A jó Zuck is minden rosszat elmond Trumpról, persze neve említése nélkül, de 100%-osan egyértelműen és felismerhetően (persze még túlozva, kifejezetten hazugságokkal is megpakolva); majd közli a bülbülszavú bölcs, mekkora bátorság kell ahhoz, hogy szembe merjünk szállni. Hozzátéve „mellékesen”, hogy ez a szembeszállás az ő közösségüknek kifejezetten feladata. Mi ez, ha nem a legegyértelműbb kortesbeszéd...

Tehát a deklaráltan liberális, Clinton- és migráns-párti Facebook számára EZT is jelenti a véleményszabadság: szabadon szabjuk meg az emberek számára, mit gondoljanak, mi a helyes. És mivel az eszközeink is megvannak arra, hogy irányítsuk az emberek gondolkodását, és arra is, hogy mindezt végig tagadva, végtelenül cinikus sunyisággal tegyük, a céljainkat el is érjük.

Amikor ezt látja egy, a véleményszabadságban valóban hívő, a véleményterrorizmust mélyen elítélő, a szó klasszikus értelmében liberális, gondolkodni tudó ember, akkor hajlamos egyre inkább „trumpistává” válni. (Lehet tehát, hogy ez a véleményterrorizmus, a szűnni nem akaró Trump-ellenes retorika még a végén kontraproduktív lesz a derék szendvicskenegető-lábmosó véleményformálók számára?)

Mindenesetre, ha Trump az, aki megállíthatja a nem csak az európai civilizációra, de épp a hagyományos, valódi liberális értékekre nézve (is) veszélyes Martin Schulzokat, Ferenc pápákat, Mark Zuckerbergeket (és még lehetne sorolni néhány nevet, köztük persze kedvenc magyar-amerikai „üzletemberünkét” is), akkor legyen Trump, a krampusz! Mert valakinek magát az ördögöt, az elnyomó, modernkori fasizmust, a „libernácizmust” jó lenne megállítania.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2016. október 09. 10:11
Cuki csak egy stróman!
na még ez is
2016. szeptember 21. 16:39
"Amikor ezt látja egy, a véleményszabadságban valóban hívő, a véleményterrorizmust mélyen elítélő, a szó klasszikus értelmében liberális, gondolkodni tudó ember, akkor hajlamos egyre inkább „trumpistává” válni." nem, már megint hülyeséget beszélsz. egy rossz, negatív folyamat/jelenség nem fog arra indítani egyetlen gondolkodó embert sem, hogy egy még rosszabb jelenségben bízzon. pusztán megkérdőjelezi az előzőben bizalmát, de nem fordul annak ellenkezője felé.
catalina9
2016. augusztus 20. 21:19
Géká [Hozzászóló kiszűrése] 2016. május 14. 17:52 találd már meg a "válasz erre" gombot te paraszt:) a nem érdekel az a szinted. Amúgy szórakoztat ahogy itt vergődsz. tartalmilag nem érdekel mert nincs tartalma. te kis píszí kislány. Szellemesen hónaljszagú erőlködés...szóval nem érdekli...
brekker
2016. július 01. 14:18
Teknőc Ernő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik