Robot vagy humán sebész?

2016. május 08. 12:00

Egy amerikai robotsebész felülmúlta humán kollégáját, jobban elboldogult a sertésbél puha szöveteivel.

2016. május 08. 12:00

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem és a Nemzeti Gyermek-egészségügyi Rendszer közös kutatócsoportja puha szövetekre specializált autonóm robotot fejlesztett. A STAR névre hallgató gépet többek között bélegyesítő (anastomosis, két csőformájú szerkezetet, például véredényeket összekapcsoló) műtétekre tervezték, és kíváncsiak voltak, hogy képes-e a puha szöveteket és komplex alakváltozásaikat ugyanolyan hatékonyan kezelni, mint egy humán orvos.

A gép 60 százalékban teljesen autonóm, 40 százalékban felügyelt (kezelői néhány kisebb módosítást hajtottak végre) munkája meglepő eredményt hozott: a humán orvos 8, STAR 57 perc alatt fejezte be a tesztműtétet. A kutatók viszont egyértelműen állítják, hogy a gép jobb munkát végzett. A kísérlethez sertésbelet használtak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik