Paranoiásokon segít a virtuális valóság

2016. május 06. 08:50

Egy oxfordi kísérlet alapján a terápiában is komoly jövője lehet a VR-nek.

2016. május 06. 08:50

A virtuális valóságnak komoly jövője lehet a terápiában: VR-headsetet viselő személyek anélkül kerülnek a közegben stresszes helyzetekbe, hogy félniük kellene bármiféle fájdalomtól is. Az Oxford Egyetem kutatói bemutatták, milyen hatékony lehet a technológia nagyon paranoiás betegek esetében is. Kiválasztottak 30 üldözési mániával kezelt személyt, felvették a katonai és más kiképzésre fejlesztett 24 ezer dolláros NVis SX111 headsetet, és kifejezetten stresszes helyszíneken, liftben és metrókocsiban kellett helyt állniuk.

A páciensek felének szokásos mechanizmusait kellett használnia: elkerülni a szemkontaktot és minden más közösségi interakciót. Másik felük azt az utasítást kapta, hogy ne foglalkozzanak a védekezéssel, közelítsenek az ijesztő kinézetű avatárokhoz, keressék a szemkontaktot, versengjenek velük, hogy ki bírja tovább. Félórás foglalkozás végén az utóbbi csoport 50 százalékánál megszűnt a súlyos paranoia, és valódi élethelyzetekben is sokkal oldottabban viselkedtek. De még az első csoport 20 százalékánál is csökkent a paranoia mértéke.

„A paranoia gyakran elszigeteltséghez, boldogtalansághoz és mély bánathoz vezet. A meglepően pozitív azonnali eredmények jelzik, hogy a VR új kezelési mód lehet. A helyes lélektani technikát használóknál már félórás foglalkozás után is komolyan csökkent a paranoia” – nyilatkozta Daniel Freeman professzor.

A kutatóknak le kell még tesztelniük, hogy az eredmények hosszútávúak, vagy csak ideig-óráig tart a javulás.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik