Online játék jobb tbc-tesztekért

2016. május 06. 12:00

Közösségi tudásbörze alapú internetes játékkal próbálnak egyszerűbb tbc-teszteket létrehozni.

2016. május 06. 12:00

Az online EteRNA Medicine kirakós játék eddig több mint 100 ezer résztvevője a tbc diagnosztizálását leegyszerűsítő molekulákat tervez. A stanfordi Rhijju Das és Puvesh Khatri fejlesztésének lényege, hogy hozzá nem értők alkossanak betegségek és vírusok RNS-mechanizmusait zavaró RNS-eszközöket. Minden egyes megoldott puzzle az RNS-tervezés újabb alapelvének megtanulását jelenti.

A játék két megközelítés összeboronálása: az egyik betegségek diagnosztikai jegyeinek nyilvános adatokban való keresése, teszt kidolgozása az online közösség segítségével a másik.

A játékosok mindkét kutató szerint képesek a mostaniaknál egyszerűbb tbc-tesztet generálni. A legutóbbi puzzle megtanította őket olyan RNS-molekulák létrehozására, amelyek más vegyi anyagok, molekulák hatására felbomlanak.

A győztes tervről a játékosok szavaznak, majd a Stanford biokémiai laborjában szintetizálják.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik