Valóban működik az előrejelzésen alapuló rendfenntartás?

2016. május 05. 08:45

Hiába terjednek a bűntényeket megjósló programok, nehéz hiteles adatokat találni hozzájuk.

2016. május 05. 08:45
Matt Stroud
The Verge

„Mindenhol megjelent a prediktív rendfenntartás. Chicagóban speciális lista hivatott azonosítani a lövöldözésekben legnagyobb valószínűséggel résztvevő lakosokat. Los Angelesben, Atlantában, Seattle-ben és számos más városban a PredPol vállalat vagyon elleni bűntények és rablások helyszínének azonosításával állítólag segíti a rendőrséget. Új cégek szintén beszálltak a versenybe, egyikük azt állítja, hogy programja kiszűri a potenciális bolti szarkákat. A new yorki rendőrség olyan masszívan használja ezeket az eszközöket, hogy külön művelet foglalkozik késelések lehetséges helyszíneivel, elkövetőivel.

De tényleg működnek? Egy tanulmány szerint az előrejelző szoftverek 7,4 százalékkal csökkentik a bűnesetek számát. A tanulmány szépséghibája, hogy két PredPol-alapító, egyben vezetőségi tag írta. Ugyanerről írt egy francia kutató is, szerinte az eredmény semmivel sem jobb, mintha rendőröket küldenek forró helyszínekre.

A témáról a legrészletesebb elemzést jegyző Andrew Ferguson egyetemi tanár szintén szkeptikus. Felhívja a törvényhozók figyelmét, hogy alaposan vizsgálják át ezeket a programokat. Több sebezhető pontjukra figyelmeztet: mi alapján kapják, hogyan dolgozzák fel a bemeneti bigdata-infókat? Hogyan alkalmazzák őket, mennyire befolyásolják a rendőri munkát? Legjobb példája: ha egy adott helyszínről bűneseteket jelentenek be, egyáltalán nem következik belőle, hogy ott nagyobb, máshol pedig nincs bűnözés. A bejelentés jelentheti azt is, hogy sok a rendőr arrafelé, jobban figyelik a helyszínt, a helyi lakosok gyakrabban hívják a rendőrséget, mint máshol stb. Prediktív szoftverek semmit nem tudnak ezekről a tényezőkről, előrejelzésük viszont könnyen válhat önbeteljesítő jóslattá. Ha a bejelentő elfogult, az információ és az algoritmus végeredménye is elfogult.

Mindezek ellenére világszerte terjed az előrejelzés alapú rendfenntartás, és nincs már visszaút. Pedig jobb lenne, ha a bűnüldöző szervek alaposan megértenék a Különvélemény világát idéző programokat, és csak utána kötnének szerződést az azokat kínáló vállalatokkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik