Itt a következő új médium, a virtuális valóság

2016. május 03. 12:00

Hamarosan elindul az első VR-hírműsor.

2016. május 03. 12:00
Jack McElroy
News Sentinel

„1939. április 30-án egy RCA (Radio Corporation of America) állomás megkezdte az első hivatalos televízióadást. 4 ezer nézőnek közvetítették Roosevelt elnök megnyitóját a New Yorki Világvásárról. A New York Timest nem hatotta meg az esemény, vezércikkben írtak a televíziózás problémájáról: az amerikai családoknak nincs idejük ülve nézni a képernyőt.

Érdemes megjegyezni ezeket a szavakat, különösen most, amikor egy másik új médium, a virtuális valóság debütál. Kritikusok szerint soha nem lesz elég nagy közönsége, mert nem fogunk úgy ücsörögni fejünkön egy sisakkal, szemüveggel, hogy semmi mást nem látunk a világból. Támogatói azzal érvelnek, hogy ha nem próbáltuk még ki, nem is értjük.

Évekkel ezelőtt viszont sokan kipróbálták egy elődjét, az 1986-ban alapított IPIX termékét, a korai internet egyik kedvencét. Ingatlanra vadászók járhatták be vele virtuálisan a kínált lakásokat, nézhettek róluk állóképeket. Az IPIX megelőzte korát, az immerzív videoélményhez szükséges adatmennyiséghez nem volt megfelelő hálózati kapcsolat. A cég ugyan túlélte a dotkom-lufi kipukkanását, de aztán lejárt az eBay-jel kötött szerződés, és 2006-ban csődbe ment.

Mostanra viszont beérett a VR.

Ben Schachter ipari elemző szerint a virtuális és a kibővített valóság a következő számítási platform, 2016 első fele pedig a VR/AR eddigi legfontosabb fejlődését hozza el. A Goldman Sachs előrejelzése alapján 10 év múlva 110 milliárd dolláros piac lesz a VR hardver. Összehasonlításként: a televízióé «csak» 99! Az Oculus, miközben az eszköz napszemüveg méretre zsugorodik, egymilliárd vásárlóra számít a következő 10 évben.

Beláthatatlan üzleti potenciál rejlik az új technológiában. A New Sentinelt megvásárló cég szerencsére úttörő e lehetőségek kiaknázásában.

2014-ben a Gannett (a kiadó) és a hozzá tartozó Des Moines Register kísérleti jelleggel elindította a «Harvest of Change» VR-projektet. Az érdeklődők a mezőgazdaságról tanulhattak. Múlt hónapban a vállalat bejelentette, hogy a USA Today Hálózat hamarosan elkezdi első rendszeres VR hírműsorát. A Google Cardboard felhasználóit megcélzó «VRtually There» változatos témakörökben nyújt majd tájékoztatást.

Niko Chauls, a USA Today Hálózat egyik technológiai vezetője elmondta, hogy a VR egyedi lehetőség a hírek új és más formában történő elmesélésére: «semmi máshoz nem hasonlítható immerziót és kísérleti történetmesélést tesz lehetővé.»

Képzeljük el, hogy fejünkön a sisakkal ellátogatunk a nyári Republikánus Nemzeti Konvencióra, esetleg egy menekülttáborba valamelyik görög szigeten, vagy a Neyland Stadion oldalvonalára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik