Mi legyen a többmilliárd munkanélkülivel?

2016. május 02. 09:00

A Sapiens és a Holnap története bestsellerek szerzője szerint az MI jobban kezeli a beszélgető partner érzelmi állapotát, mint az ember.

2016. május 02. 09:00
Yuval Harari
The Korean Herald

„A biológia jelenállása szerint az érzelmek nem valamilyen spirituális élmények, hanem a testben lejátszódó biokémiai folyamatok kimenetei. Bizonyos értelemben igaz, hogy mivel az MI nem tudatos, nincs elméje és nem érez semmit, ezért meg sem közelíti az emberre jellemző érzelmi állapotokat. Viszont arcunkba nézve, az izmok leheletfinom mozgásának azonosításával személyiségünket és érzelmi állapotunkat is fel tudja térképezni. Megmondja, hogy fáradtak, izgatottak, dühösek, boldogok, szerelmesek vagyunk… Anélkül mondja meg, hogy átérezné a dühöt vagy a szerelmet.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben az MI-vel sokan elveszítik munkájukat, és gazdasági szempontból negatívan ítélik meg őket. Olyan területekről van szó, amelyekben korábban létfontosságú volt az emberi interakció. Ügyfélszolgálati munkakörökben az MI-ket arra is elkezdték használni, hogy megállapítsák a telefonáló érzelmi állapotát. Hangtónus és a szóválasztás alapján ismer fel személyiségtípusokat és pillanatnyi érzelmi állapotokat.

Saját érzéseinket ugyan jól kifejezzük, de gyakran nem tudjuk kezelni másokét. Sokszor visszaordítunk, és még dühösebbek leszünk. A hatalmas statisztikai érzelem-adatbázisra hagyatkozó MI tudni fogja, hogy az adott helyzetben x, y vagy z reakció a legeredményesebb, és úgy is tesz.

Az ember két alapadottsággal rendelkezik – fizikaival és kognitívval. Amikor a gépek helyettesítették fizikai képességeinket, a kognitív képességeket igénylő munkák felé mozdultunk el. Ha az MI ezekben is jobb lesz, nincs több opció, amerre megindulhatnánk.

A 19. században, az ipari forradalom alatti masszív technológiai és gazdasági változások következtében alakult ki egy új osztály, a városi munkásosztály. A 21. században, új ipari forradalomhoz közelegve ki fog alakulni a «nem-dolgozók» osztálya. Az új kor problémái csak teljesen új modellekkel kezelhetők. A század legnagyobb kérdése talán az lesz, hogy mit tegyünk a többmilliárd munkanélküli, gazdasági szempontból nem produktív személlyel?

Ellentétben a humán orvosokkal, Watson, az IBM MI-je a világ összes betegségét megismerheti. Azonnal hozzáférhet a teljes orvosi kórlapomhoz. Mobil appként is funkcionálhat a telefonomon. Humán orvosok tanítása, szakmai gyakorlata hosszú, 10-12 évig is eltartó folyamat, és csak utána lesz valakiből jó szakember. Sok kiadás, sok erőfeszítés. Watsonnal nem csak egy, hanem végtelen számú orvosunk lesz, és bárhol, bármikor rendelkezésre áll.

A Google cukorbetegeknek fejlesztett kontaktlencsét. A lencse másodpercenként méri a vércukorszintet. Megsérti a személyiségi jogokat. A Google-nak és a hasonló vállalatoknak legszemélyesebb, a testünkben lévő információkhoz engedélyezünk hozzáférést. De ha egészség és személyiségi jogok között kell választanunk, legtöbben az egészség mellett döntünk. A jövőben kevésbé lesznek fontosak a személyiségi jogok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Adam5
2016. május 02. 11:51
Mimika szkenner: Jópofa lesz amikor megtiltják majd miatta, hogy nagy felbontású videó készüljön politikusokról :) Munkanélküliség: Régi ENSZ becslés szerint az emberiség legszegényebb 50%-a a globális javak 1%-át birtokolja és a leggazdagabb 2%-a birtokolja a javak több mint a felét, nem sok köze van a gépekhez. Egészség szkenner: Érdekes lenne látni, hogy mennyivel esne vissza a gyógyszerfogyasztás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik