Robotszerzetest épített egy pekingi buddhista templom

2016. április 30. 09:00

Buddhizmus és infokom: robotszerzetes okítja Buddha tanaira egy kínai templom látogatóit.

2016. április 30. 09:00

Xian’er, a pici pekingi robot a több mint ezeréves Sárkánytavasz templomban állt munkába. Különféle tevékenységei közül a legfontosabb, hogy a látogatókat bevezesse a buddhizmusba. Jelen van a közösségi médiában is, mégpedig Kína legnépszerűbb csevegő appján, a Wechat-en. Zen dialógusokon és szórakoztató rajzfilmeken keresztül ismerteti meg az érdeklődőket Buddha tanaival.

Például ilyen párbeszédeket folytattak vele:
„Hány éves vagy?”
„Robotoknak nincs kora.”
„Mi a buddhizmus?”
„Minden buddhizmus.”

A művelt helyi fiatalok körében népszerű, valószínűleg Kína leginnovatívabb templomában vallás és technológia találkozik. Egyes tanulószobáiban ujjlenyomat-felismerő rendszer is működik. Sok egyetemista látogatja, például a Tsinghua Egyetem, a kínai MIT hallgatói is. Többen azért, mert szerzetessé szeretnék magukat szenteltetni.

Ne felejtsük el: vallási vezetők közül a Dalai Láma nyilatkozik legpozitívabban az infokommunikációs technológiákról, és a mesterséges intelligenciát is összeegyeztethetőnek tartja a buddhizmussal.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. január 02. 10:37
Nohát! Kitalálták a buddhista vég kezdetét is.
Mystes
2016. május 01. 21:34
a legextrémebb istenhívők és a legszélsőségesebb ateisták mind a zsidók közül kerülnek ki. képtelenek szabadulni a vanisten/nincsisten szindrómából/hamis dilemmából, és mindenkit behülyítenek. nincs viccesebb, mint egy buddhista zsidó.
Peter8811
2016. május 01. 17:24
Pukli építene egy pedagógus robotot, kockás inges robot lenne, rögtön sztrájkba lépne és belépne a kommunista pártba.
Mátéka
2016. május 01. 17:21
Amig nem akar faj-közti párzást, homoszexualitást, pedofíliát és hasonló dolgokat terjeszteni, addig úgy vélem, több tiszteletet érdemel, mint bármelyik hús-vér zsidó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik