Nanotechnológia gyógyítja meg a karcos lemezeket

2016. április 20. 09:00

Egy nanotech eljárás karcolástól, görbüléstől és más meghibásodásoktól is megóvja a vinillemezeket.

2016. április 20. 09:00

A nanotechnológia „mikroforradalma” elérte a jó öreg vinillemezeket is. Előállításuk alig változott az 1940-es évek óta, most viszont fog: a japán Ulvac múlt héten mutatott be nanoméretű molibdén-bevonatos lemezeket. A félvezetőiparban használt megoldással a vinilek karcolásoktól, rárakódásoktól és a használat okozta statikai elváltozásoktól egyaránt megóvhatók. Az anyag a gyenge hővezetés következményét, az elgörbülést szintén megakadályozza.

A bevonatot Clare Wei, az Ulvac tajvani igazgatóhelyettese fejlesztette. Tavaly kezdett el vinillemezeket hallgatni, azóta dolgozik kétségbeesetten az elavult technológia megújításán. 4,64 millió amerikai dollárt fektetett a kutatásfejlesztésbe, a módszert az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában és Tajvanon már szabadalmaztatta is.

Mások szintén meg akarják menteni a lemezeket. Az osztrák Rebeat Digital a világ első „HD viniltechnológiáját” próbálja szabadalmaztatni. A technológiával szélesebb frekvenciatartományok, gyorsabb nyomás, hosszabb élettartam érhetők el. Egy másik újítás, a német Neubilt startup nyomógépe is a gyártást hivatott felgyorsítani.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik