Bárki azonosítható két alkalmazás helyadatai alapján

2016. április 19. 14:40

Két közösségi média app helycímkézett adataiból kikövetkeztethető, hogy kihez tartoznak a fiókok.

2016. április 19. 14:40

A naponta magunk mögött hagyott digitális nyomok közül a helyalapú metaadatok a legárulkodóbbak. Személyek ugyanis elég pontosan azonosíthatók, ha helyváltoztatásaikat két adatsoron keresztül összetársítják – állapították meg a Columbia Egyetem és a Google kutatói. Bemutatták, hogy két közösségi hálózati app (Twitter, illetve Instagram és Foursquare) helycímkézett bejegyzéseiből kimutatható: a két fiók ugyanahhoz a személyhez tartozik.

Algoritmus számolja ki, hogy egy adott helyen és időben posztoló személy milyen valószínűséggel posztol egy másik appról más helyen, más időben. A módszerrel egyébként anonim hitelkártyás vásárlások, azaz a vásárló személyek szintén azonosíthatók. Megállapították azt is, hogy eljárásuk jobban működik, mint az ugyanarra az adatsorra alkalmazott többi egyeztető algoritmus.

„A kutatás bizonyítja, hogy nem elég, ha csak azonosító információkat tüntetünk el masszív adatsorokból” – vonta le a következtetést Yves-Alexandre de Montjoye, az MIT Média Lab kutatója.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik