2041: holodekk az oktatásában

2016. április 19. 12:00

Két amerikai kutató a Star Trek filmekben és sorozatokban megcsodált holodekk-szerű eszközben látja az oktatás középtávú, 2041 körüli jövőjét.

2016. április 19. 12:00

A Star Trekből ismert holodekk szállító, másoló és holografikus rendszereket kombináló nagyon fejlett virtuális valóság – valamikor a 2360-as években. A speciálisan felszerelt, egyébként üres helyiségben a programok tárgyakat és személyeket jelenítenek meg holografikus háttér előtt. Bármilyen forgatókönyv, helyszín megidézhető benne, minden a programozott valódi vagy képzeletbeli paraméterek függvénye. Stresszoldó személyes programok mellett a technológia tudományos szimulációtól taktikai tréningig sokfajta célra használható.

Holodekknél nem tart még a mai infokom, de a New York Egyetemen kutató Winslow Burleson és Armanda Lewis valami hasonlót képzel el a jövő virtuális valósággal és mesterséges intelligenciákkal turbósított oktatásában. „Fejlett cybertanulási környezetről” és 2041-ről beszélnek. Burleson X Labjában el is kezdték fejleszteni a prototípust. A hálózati szoftver és hardverinfrastruktúrát szolgáltató, képi, audió, fizikai, közösségi és társadalmi komponenseket közös nevezőre hozó „holodekk” különböző együttműködéseket (oktatás, kutatás, innováció stb.) támogat. Burlescon megosztott számításokról, integrált elosztott adatokról, immerzív képi megjelenítésről és közösségi interakciókról beszél, szimultán együttesük garantálja a sok-résztvevős tevékenységek eredményességét.

A holodekket a személyes történetek, interaktív élmények és a streamelt nyílt tartalmak teszik inspiráló környezetté. Burleson és Lewis szerint 2041-ben a tanulásnak nem lesznek korlátjai. A mai szemmel kicsit sci-finek tűnő közegben mindenki kreálhat magának saját tanárt, csapatot, közösséget, világot, galaxist, univerzumot.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik