Szilárd és folyékony részekből álló robotot nyomtattak

2016. április 11. 15:00

MIT-kutatók egyetlen lépésben nyomtattak ki szilárd és folyékony anyagokból álló mozgórobotot.

2016. április 11. 15:00

Kereskedelmi forgalomban beszerezhető 3D printeren eddig még nem nyomtattak szilárd és folyékony anyagból álló mozgó robotot egyetlen lépésben, most már viszont igen, mégpedig az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laborjában (CSAIL). Semmiféle szerelőmunka nem kellett utána, csak egy elemet és motort tettek bele, máskülönben a 15 centi és 0,7 kilós hatlábú robot szinte kilépett a nyomtatóból.

„Nyomtatható hidraulika” – mondák róla nem ok nélkül a fejlesztők: 12 hidraulikus pumpát, mikrokontrollert és szenzorokat ágyaztak be az okostelefonról távirányítható gép testébe.

A rétegről rétegre, alulról felfelé haladó printer 20-30 mikrométer átmérőjű anyagcseppeket présel ki magából. Minden egyes rétegen más anyagot, más részeken használ, amelyeket – a cseppfolyósak kivételével – nagyon intenzív UV-fénnyel szilárdít meg. A rétegek szilárd fotopolimerből és nem-keményedő (folyékony) anyagból állnak össze.

A jelenlegi módszerrel cseppfolyós nyomtatásnál a printelést követően az anyagot vagy le kell hűteni, vagy valaki kézzel végzi el a tisztító stb. munkát, de mindenképpen van még egy pluszlépés. A folyékony anyagok ráadásul zavarják is a szilárdulásra szánt cseppeket, összekeverednek velük. Az MIT-kutatók tucatnyi előkísérlettel tesztelték a lehetőségeket, és végül rájöttek, hogyan lehet szilárd és folyékony anyagot szimultán nyomtatni.

Szilíciumból és gumiból álló robotkart is printeltek, cseppfolyós matériától aktivált ujjakkal. Ők jegyzik a CSAIL korábbi igazgatója, Rodney Brooks Rethink Robotics cégének tervezett első „puhamarkú” robotot is.

Nyomtatható hidraulikával különféle méretű, alakú és funkciójú, bármilyen többanyagos (multimaterial) tintasugaras 3D printerrel kompatibilis robot tervezhető.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik