Mik lesznek 2025 csúcsállásai, milyen adottságok kellenek hozzájuk?

2016. április 11. 09:00

Technológiai és számítógépes gondolkodás, gondoskodás, közösségi intelligencia és újmédia-írástudás, élethosszig tartó tanulás, alkalmazkodó készség és üzleti éleslátás lesznek 2025 munkaerőpiacának legkeresettebb szkilljei.

2016. április 11. 09:00
Gwen Moran
Fast Company

„Az automatizáció miatt 2020-ig 5 millió állás szűnhet meg az Egyesült Államokban, és a tendencia azt követően is folytatódik. A folyamat korábban biztosnak tűnő munkaköröket érint legkeményebben: hivatali dolgozókat, adminisztrációs személyzetet, gyártást, de a jogászvilág sem lehet nyugodt.

Devin Fidler, az Institute for the Future (IFTF) igazgatója szerint magának a munkának a természete változik meg, az új környezethez és elvárásokhoz újfajta képességek és stratégiák kellenek. A Munkastatisztikai Hivatal és más források alapján szakértők szerint az alábbi adottságokkal rendelkezők iránt várható komoly munkaerő-kereslet.

Nem meglepő módon a technológiai és számítógépes gondolkodás az első: masszív adatsorok feldolgozása és értelmezése, minták felismerése. Kapcsolódó munkakörök: szoftvermérnök, rendszerelmező, piackutatás-elemző, marketingspecialista.

A hosszabb élettartammal az egészségügyi szektor további növekedése várható. A telemedicina, robotsebészet és más automatizált megoldások ugyan elterjednek, de a gondoskodásra szorulók száma is nő. Kapcsolódó munkakörök: orvosi technikus, fizikai terapeuta, munkahelyergonómia-szakértő, állatorvos, orvos-asszisztens, otthoni ápoló.

A közösségi intelligencia és az újmédia-írástudás szintén fontos adottság. Olyan képességekről van szó, amelyet a robotok és más mesterségesintelligencia-formák aligha sajátítanak el 2025-ig. Kapcsolódó munkakörök: kiskereskedelem és más értékesítések, marketingspecialista, fogyasztói szokáselemző.

Az élethosszig tartó tanulás ma is alapkövetelmény, a közeljövőben még inkább az lesz. Kapcsolódó munkakörök: tanár, oktató, tréningvezető.

Az innováció és az Uber-féle gazdaság («gig gazdaság») fejlődésével, újtípusú vállalkozásokkal és a vállalkozó szellem reneszánszával elengedhetetlen, hogy megfelelő alkalmazkodó készséggel és üzleti éleslátással rendelkezzünk. Kapcsolódó munkakörök: vállalatvezetés-elemző, számvevő, könyvvizsgáló.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik