Okos kontaktlencse lehet a Samsung következő viselhető technológiája

2016. április 07. 12:00

Sisak és szemüveg helyett okos kontaktlencse lehet a Samsung megoldása a kibővített valóságra.

2016. április 07. 12:00

A Samsung a Gear-rel ott nyomul már a virtuális valóságban, de a koreai óriásnak a kibővített valóságra (AR) is vannak tervei. Egy szabadalomra alapozva, annyit tudunk róla, hogy nem headset, de még csak nem is szemüveg, hanem okos kontaktlencse lesz.

A 2014-ben szabadalmi oltalomra benyújtott kérvényben „okos kontaktlencse kibővített valóságra és gyártási, irányítási módszerekre” leírás állt. Pici kijelzőből, kamerából, RF antennából és a szemmozgást detektáló érzékelőkből tevődik össze. Okostelefonnal, valószínűleg Galaxyval áll majd összeköttetésben, a felhasználó egyes bemeneteket hunyorgással irányít.

A kibővített valóság abban különbözik a virtuálistól, hogy a felhasználó egyszerre látja a kivetített képet és a valóságot. A virtuális valóságban teljesen elmerül egy másik világban, mert csak az látható a headset kijelzőjén.

Míg a VR-re jó a headset, a Samsung szerint a kibővített valóságra okos lencse való. A szabadalomban leírtak szerint azért, mert szemüveghasználattal romlana a kivetített kép minősége. A Google Glasst nevén is nevezik. Egyébként a híresztelések szerint a Google szintén fejleszti már a saját okos lencséjét.

A Samsung szabadalma főként a lencse tervrajzáról szól, és nem arról, hogy mire képes. Egy példában azonban elmagyarázzák, hogy hunyorgással hogyan utasíthatjuk fénykép-felvételre a kamerát.

A nevet illetően fogódzót jelenthet, hogy a Samsung 2014-ben Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is levédette a Gear Blink-et, és az akkori pletykák szerint Google Glass-féle termékről lett volna szó. A hunyorgást detektáló okos kontaktlencse viszont sokkal logikusabbnak tűnik.

A tényszerűséghez azonban az is hozzátartozik, hogy szabadalmaztatott eszközök nem kerülnek mindig piacra. Piacképes termékekhez rengeteg kutatásfejlesztés kell, és a cég érdeklődése is másfelé irányulhat közben. Ám ezzel együtt sem lenne meglepő, ha a Samsung valami hasonlóval állna elő a jövőben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. április 07. 19:31
A szem a lélek tükre, amelyben üzennek a robotok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik