Rovaroktól tanulnak a robotok

2016. április 05. 15:00

Csótányok viselkedéséből tanulnak és próbálnak közösségként együttműködni egy párizsi egyetem robotjai.

2016. április 05. 15:00

A Paris Diderot Egyetemen különös gépállatot, robotcsótányt fejleszt a Jose Halloy vezette kutatócsoport. A valódi állat szokásain, egyéni és csoportos tevékenységén alapuló leírásokból dolgozták ki a robot viselkedését kivitelező módszert, majd evolúciós algoritmusokkal tökéletesítették a modelleket.

Halloy korábban kézzel programozott robotcsótányokat, de mint elmondta, nagyon nehéz volt, ráadásul bonyolult lenne más állatokra alkalmazni. Viselkedésformák automatikus létrehozása sokkal egyszerűbb, mint kézzel, ráadásul életszerűbb megnyilvánulásokat eredményez.

Az újonnan generált viselkedésformákat számítógépes szimulációban tesztelték: 45 csótánynak és 5 robotnak kellett együttműködnie, közösen választaniuk két rejtekhely közül. A robotok "beszivárogtak" az "igazi" csótányok közé, és sikerült megtéveszteniük őket, közben persze tanultak is tőlük.

A kutatók szerint eredményeik más közösségi fajokra, például méhekre, muslicákra, madarakra és halakra szintén alkalmazható. Ezeknél az állatoknál ugyanis fontosabb a csoportszintű viselkedés, mint az egyéni cselekedetek. Arra is rájöttek, hogy a robotoknak nem kell ugyanúgy mozogniuk és ugyanazt az útvonalat bejárniuk, mint a valódi csótányoknak, mert anélkül is képesek hasonló csoportos tevékenységekre.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik