Mesterséges intelligenciával segít a fogyatékkal élőkön a Facebook

2016. április 01. 14:04

Okosabb gépek és programok jelentős mértékben javíthatják a fogyatékkal élő, például vak felhasználók közösségihálózati-élményét.

2016. április 01. 14:04

A Facebook mesterségesintelligencia-megoldásokkal próbál javítani a fogyatékkal élők közösségihálózati-élményén. Gyengén látókra és vakokra gondolva, áprilisban egy automatizált „feliratozót” indítanak el. Az alkalmazás egyszerűen „leírja”, hogy mi látható a fényképen.

Ha az adott személy valamelyik barátja feltölt egy fotót, az app például a következőt mondja: „a kép tartalma: két férfi, egy csecsemő, mosoly, külső.” A tervek szerint később sokkal részletesebb lesz a képek és a videók automatizált leírása.

„Első csecsemőlépéseink ezek. Az ötlet, hogy mindenki részt vegyen a beszélgetésben” – magyarázza a Facebook hozzáféréssel foglalkozó csoportjához tartozó Matt King szoftvermérnök, aki maga is vak, és tavaly nyár óta dolgozik a cégnél.

A Facebook „empátia laborja” a közösségi hálót billentyűparancsokkal, Braille-írással és hanggal böngésző eszközök gyűjteménye. Az eszközöket a központ egyik forgalmas részén helyezték el, hogy a mérnököket folyamatosan emlékeztessék: minden termékbe széleskörű hozzáférési megoldásokat integráljanak.

King szerint a mesterséges intelligencia fejlődésével jelentős mértékben bővülnek a fogyatékkal élők lehetőségei.

„Ezt a problémát, a gépek meg tudják majd oldani, ha okosabbak lesznek” – vonta le a következtetést King.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik