Nincs Uber-gazdaság, csak Uber

2016. március 29. 12:00

A sokszor és sok néven emlegetett megosztás-alapú új gazdaság egyelőre csak az Uberről szól.

2016. március 29. 12:00
Alison Griswold
Quartz

„Új digitális gazdaságunkra sok nevet összedobtak már. Gig gazdaság. Igény szerinti gazdaság. Megosztás gazdaság. Hálózatos gazdaság. Peer-to-peer gazdaság.

Igazából egyik sem passzol rá. Talán egyszerűen csak Uber-gazdaságnak kellene hívni. A befolyásos amerikai munkagazdasági szakértők, Lawrence Katz és Alan Krueger hamarosan megjelenő kutatása szerint végülis az Uber egymaga érte el, hogy a gig gazdaság fele-kétharmada működik.

Egy előzetesben olvashatjuk, hogy az Uber „a gig jellegű munkák elsődleges forrása.” A Google Trendek idézett adatai alapján az Uberre kétszer annyian keresnek rá, mint az összes többi érintett vállalatra együtt (Lyft, TaskRabbit, Handy, Instacart stb.).

Masszívnak tűnhet, de nem árt tudni, hogy Katz és Krueger becslése szerint ezek az új online dolgozók mindössze 0,5 százaléka az Egyesült Államok teljes munkaerejének. A szám nagyjából megegyezik korábbi felmérésekkel. Egy 2015-ös McKinsey anyagban 1 százaléknál kevesebbről, egy JPMorgan Chase tanulmányban 0,4 százalékról olvashatunk.

Az adatok az Uber és hasonló szolgáltatások relatíve kicsi, bár növekvő munkaerőpiaci hatását mutatják. Bár ezek még csak kezdeti próbálkozások a gazdaság utóbbi időben keményen hájpolt szegmensének a számszerűsítésére.

Az adatok nagyon fontosak lesznek a döntéshozók számára, akiket mindinkább a törvények és a szabályozás az új szolgáltatások számára kedvező megváltoztatásáról próbálnak meggyőzni. Tavaly 22 államban fogadtak el az őket védő, törvényességüket elismerő javaslatokat. A hullám Washingtont is elérte. Politikusok töprengenek az elavult munkapolitika átpofozásán, hogy a gig-jellegű új munkákat is elfogadják. Az új kutatásra alapozva, ez annyit jelenthet, hogy elfogadják az Ubert.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2016. március 30. 01:16
Ez a megosztásos tematika nagyon is beleillik földünk korlátos világába, az értelmetlen pazarlással szemben. Kérdés hol lesz a határ, amikor már nem a fogyasztói társadalmat szolgálja minden jogalkotás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik