LED-fényű horgászhálók mentik meg a teknősöket

2016. március 26. 15:00

Némi technológia, és egy veszélyeztetett faj máris biztonságosabban érezheti magát.

2016. március 26. 15:00
Jon Fingas
Engadget

„Néha a legegyszerűbb technológiákkal érjük el a legnagyobb eredményeket. Az Exeter Egyetemen például egyenletesen elosztott LED-fényekkel felszerelt horgászhálót készítettek. A háló figyelmezteti a tengeri teknősöket, hogy távolodjanak el a horogtól. A tudósoknak egyelőre rá kell jönniük, hogy a fények miért képesek irányítani a teknősöket. Az egyik kutató szerint nincs benne semmi talány, egyszerűen csak a láthatóságról van szó. Ha észreveszik a hálót, akkor nagyobb a sansz, hogy elkerülik. Több idejük marad rá. Az első teszteknél kiderült, hogy a háló nagyon hatékony: 64 százalékkal csökkent a kifogott zöldteknősök száma. Relatíve olcsó is: 100 dollárból kijön egy közel fél kilométeres és 50 LED-es óriási darab.

A kutatók nagyobb halászatoknál, más színekkel is kísérletezve akarják pontosítani az eredményeket. Ha folyamatosan sikeresek, komoly hatással lehetnek a vadon élő állatok fennmaradására. Évente többezer teknős, köztük veszélyeztetett fajok példányai is elpusztulnak, mert véletlenül kifogják őket. Ha a LED-es horgászhálók csak néhányat mentenek meg az önkéntesnek egyáltalán nem nevezhető áldozatok közül, már azzal is nőnek a faj túlélésének esélyei.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik