Emberi szem tanítja látni a programot

2016. március 24. 09:00

Emberi és mesterséges intelligencia, közösségi ötletbörze és gépi tanulás együtt oldhat meg fontos feladatokat.

2016. március 24. 09:00

Nemzetközi kutatócsoport új stratégiát dolgozott ki kameradrónok légi felvételeinek értelmezésére: a közösségi ötletbörzét (crowdsourcing) és a gépi tanulást hozzák közös nevezőre. Megközelítésüket egy namíbiai vadrezervátum felett tesztelték. Az ott élő állatok megszámolásához a Micromappers közösségi platformot használták, feltöltötték a drónok által készített fényképeket, amelyeket aztán önkéntesek kézileg elemeztek. Kötegnyi képre kattintgatva kellett azonosítaniuk az összes állatot, kört rajzolni köréjük a képernyőn.

„Két nap alatt a feltöltött 26 ezer kép 98 százalékát kiértékelték” – nyilatkozta elégedetten Stephane Joost, a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatója.
Az annotált képek 50 százalékát automatikus tárgyfelismerő algoritmus betanítására használták. Az algoritmust a maradék képeken tesztelték.

„Az 500 digitális önkéntes számos hamis pozitívot generált, amelyek valójában nem voltak állatok. Ennek ellenére elég jó elemzést végeztek ahhoz, hogy számítógépes algoritmusok gyakoroltatásához használják” – értékelt Joost.

A kutató szerint az új módszer például katasztrófa közben, mentőműveleteknél lehet hasznos.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik