Hogyan hamisítsunk videót?

2016. március 21. 12:00

Amerikai és német kutatók videohamisító rendszert fejlesztenek. Például George W. Busht látjuk, de nem a saját szövegét, hanem egy másik személyét mondja. Még nem tökéletes, de idővel az lesz.

2016. március 21. 12:00
Greg Kumparak

Régesrégen, egyetlen fénykép elég volt, hogy valamiről elhiggyük: valódi. Hoaxok mindig léteztek, így akkor is, de a tehetséges és idővel rendelkező hamisítók elenyésző kisebbségben voltak.

Aztán ránk köszöntött a Photoshop korszak. Szerkesztés és hamisítványok elég jól működtek ahhoz, hogy a „kamu” lett az alapbeállítás, és az összes kétes fotót hamisítványnak tételeztük mindaddig, amíg be nem bizonyosodott az ellenkezője.

A videóval nem tartunk még itt. Nem mintha nem létezne csomó kamuvideó, de a szerkesztés, vágás és az egész művelet sokkal több tehetséget és időt igényel, mint a fényképeknél. Igaz, ilyenkor is elnyögjük, hogy „kamu”, de ez a „kamu” sokkal nyugodtabb, bizonytalanabb „kamu.” A videohamisítványokról könnyebben elhisszük, hogy valódiak.

Talán nem sokáig.

A Stanford, a Max Planck Intézet és az Erlangen-Nürnberg Egyetem ugyanis fejleszt egy Face2Face nevű rendszert, amivel nagyon hiteles hamisítványokat készíthetünk. Semmi más nem kell hozzá, csak egy YouTube videó, valaki, mondjuk, George W. Bush beszél rajta. Szabvány RGB webkamerával vegyünk fel egy másik személyt, aki teljesen mást mond, és az érzelmi reakciói is mások. Tegyük be mindkét anyagot a Face2Face rendszerbe, és megkapjuk George W. Bush arcát, miközben a másik videón látott színészt halljuk. A rendszer fejlesztői még arra is gondoltak, hogyan kell kinéznie Bush szájának, hogy szinkronban legyen a szöveggel.

Az eredmény egyelőre nem pixelpontosságú, és gyengébb felbontásban is akadnak problémák, de már most döbbenetes és félelmetes.

Miért félelmetes? Mert videókról sem fogjuk elhinni, hogy valódiak. És például egy politikusról készült videó hoax sokkal hatásosabb, mint egy kamukép.

A technológiát egyelőre csak a fejlesztők birtokolják, és a pixelszintű pontosság sem könnyű feladat. Előbb-utóbb viszont az lesz.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimi12
2016. március 22. 13:27
Azé félelmetes. Majd Orbánról is lehetne ilyen készíteni ahol bevallja, hogy szétlopják az országot.
Sir Galád
2016. március 22. 12:49
Meg. MTVA videó megvan nyuszika?
august
2016. március 22. 12:49
Nevezetesen csak azt nevezhetjük igaznak amit személyesen láttunk és hallottunk. ------------- :) Az igazi bonyodalom ezután kezdődhet, ugyanis ha 10 emberrel meghallgattatunk egy élő beszédet, az minimum 10 féleképpen értelmezi az elmondottakat. Extrém esetekben fél tucatnyi ember értelmezésének köze nincs ahhoz, amit a kedves előadó elmondott.
robag
2016. március 22. 12:48
Lassan a modern technika miatt és annak ellenére ott tartunk majd, mint a régi időkben. Nevezetesen csak azt nevezhetjük igaznak amit személyesen láttunk és hallottunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik