Mit mond a mesterséges intelligencia az USA Legfelsőbb Bíróságról?

2016. március 17. 15:00

Virginiai kutatók gépitanulás-alapú rendszere előrejelzi, hogy melyik bíró milyen kérdésben mit fog mondani.

2016. március 17. 15:00

A Virginia Műszaki Intézet és a Virginia Egyetem (Virginia Tech) egyik központja gépi tanulással próbálja modellezni az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát.

A kutatók adatvezérelt keretrendszert dolgoztak ki, amellyel bíróságok jogi preferenciáira és szavazási szokásaira lehet következtetni. A rendszer még a bíróságok megnyilvánulásaival kapcsolatos kérdéseket is megválaszolja.

A „Legfelsőbb Bíróság Ideális Pont Bányász” – ez a neve – különféle szövegekből gyűjti össze a véleményekkel kapcsolatos információkat, amellyel meglévő kutatások minőségét javítja fel.

A modell feltételezi, hogy minden ügy olyan vitapontokat és témaköröket vet fel, amelyekben eltér a bírák véleménye. A szövegeket tanulmányozva számolja össze a vitapontokkal kapcsolatos és a döntésnél tényezőnek számító szavak előfordulását. Ezt követően a releváns szavak eloszlását figyelembe véve állapítja meg mindegyik vitapont relatív fontosságát, majd a bírák egy-egy témával kapcsolatos érzelmének erejét vizsgálja. Különféle véleményeket elemez hozzá.

A modell a bíróság ingadozó bíráit is képes azonosítani. Változatos témákban tanulmányozza egy-egy bíró viszonyát az „ideális ponthoz”: mennyire és milyen mértékben tér el attól, mennyire nagyok és változatosak a kilengések?

A Virginia Tech kutatói szerint a modell egyedi esetek döntési eljárásait ugyanolyan jól le tudja írni, mint ahogy egyes bírák döntéseit is képes előrejelezni. Számszerűsítve mindez annyit jelent, hogy a rendszer 79,46 százalékos pontossággal dolgozik.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik