Virtuális pénz központi bankoknak

2016. március 16. 15:00

Londoni kutatók bitcoin-szerű digitális pénzt fejlesztettek a központi banknak.

2016. március 16. 15:00
Tom Simonite
MIT Technology Review

„Hála a központi bank által ellenőrzött bitcoin-szerű új RSCoin rendszernek egyre életképesebb lehet a virtuális pénz. A rendszert a Bank of England megrendelésére fejlesztették a University College London (UCL) kutatói.

Az RSCoint titkosítás védi a csalásoktól, hamisításoktól. A hitelesített digitális pénzmozgásokat digitális főkönyvben jegyzik fel.

Az RSCoin azonban különbözik a bitcointól, mégpedig abban, hogy a központi bank átvizsgálja a titkosított főkönyvet. A bank a pénzkínálat szabályozásához is rendelkezne speciális titkosítási kulcsokkal, és kívülálló szervezetek kis csoportját választaná ki új tranzakciók kivitelezéséhez, amelyeket szintén bejegyeznének a központi főkönyvbe.

Sarah Meiklejohn, UCL-kutató szerint mivel az RSCoin központi tervezése lehetővé teszi nagyon nagyvolumenű pénzmozgások kezelését, meghatározó kereskedelmi bankok tölthetnék be ezt a szerepet.

Bhagwan Chowdhry, a Los Angelesi Kalifornia Egyetem kutatója úgy véli, hogy az RSCoin-típusú rendszerek fellendíthetik a kereskedelmet, és világviszonylatban is sokkal hozzáférhetőbbé tennék az alapvető pénzügyi szolgáltatásokat.

A felhasználók többsége azért fogadná el hamar és élne vele, mert biztonságos és könnyen kezelhető. A virtuális pénz a központi bankoknak is tetszene, mert a főkönyv egészen pontos, aprólékos feljegyzéseket tartalmazna pénzügyi tevékenységekről.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik