Robotmarkok munka közben

2016. március 14. 14:00

A Google robotkarokat tanított be különféle, például kemény és puha tárgyak megmarkolására.

2016. március 14. 14:00

A Google robotokat tanít be, hogy szedjenek fel tárgyakat egy kisebb ládából, és tegyék át egy másikba. Ügyességüket folyamatos visszajelzések alapján fejlesztik, elsajátítják, hogyan ragadjanak meg különböző méretű, formájú és tulajdonságú dolgokat, mert mindegyikhez más módszer kell.

Irányító-ellenőrző funkciót betöltő két mély ideghálójukkal állandóan elemzik az adott objektum és a kar kapcsolatát. Az egyik háló a rendszerhez tartozó kamerákkal készített fényképeket vizsgál, és előrejelzi, hogy a kar mikor fog meg pontosan valamit. A másik a fogás „minőségét” értékeli, és ha kell, finomhangolásra figyelmezteti az elsőt.

Mivel az ideghálók pontosan látják a kar és a láda kamera által figyelt pozícióját, és alkalmazkodnak ezekhez a pozíciókhoz, plusz folyamatosan tanulnak is belőle, a robotokat nem kell előzetesen kalibrálni.

Két hónap alatt 800 ezerszer markoltak meg tárgyakat. Meglepő módon más módszert tanultak meg keményebb, és mást puhább anyagokhoz.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NeMá
2016. március 15. 16:55
Én ilyet csináltam pár hónapja: https://www.youtube.com/watch?v=HejI4J6am4Q
yanoo
2016. március 15. 16:46
Az ember akkor kéri meg egy nő kezét, ha az övé már elfáradt.Úgy látszik, már a nők is pótolhatók.
yasiko
2016. március 15. 14:32
talán ezekkel még versenyképes a magyar minimálbér
Starlord
2016. március 14. 22:34
Ahogy nézem a google robotjait sem vennék fel az autógyárba. :D Persze értem én, hogy válogatás meg minden. De mégis, vannak már ipari robotok amelyeket nanotechnológiára használnak, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik