Erőtlen voltam a mesterséges intelligenciával szemben

2016. március 14. 09:40

Rosszul ítéltem meg AlphaGo, a Google go programjának a képességeit.

2016. március 14. 09:40
Lee Szedol
VentureBeat

„Miután zsinórban háromszor vesztettem a Google go programjával szemben, nem tudom, mivel kezdjem. Először is elnézést kell kérnem. Jobb eredményeket kellett volna elérnem, tartalmasabban kellett volna játszanom.

Bocsánatot kérek, hogy nem feleltem meg nagyon sokak elvárásának. Erőtlennek éreztem magam. A három játszmára visszatekintve, ha visszamennénk az időben és újrajátszanánk az elsőt, egyszerűen képtelen lennék nyerni. Rosszul ítéltem meg AlphaGo képességeit. A másodikat talán megnyerném, talán nem, mindenesetre több esélyem lenne.

Ha visszanézzük a második kezdetét, szándékaim szerint alakult a játék, és elismerem, több kecsegtető lehetőséget kihagytam. A harmadikról pedig annyit mondanék, hogy ugyan hatalmas rutinnal rendelkezem a lejátszott go-meccsek számát tekintve, viszont egyszer sem fordult még elő, hogy ekkora nyomás nehezedett volna rám. Képtelen voltam az átélt nyomás fölé kerekedni.

Végül, mivel a harmadikat is elvesztettem, az ötjátszmás meccsnek megvan az egyértelmű győztese. Viszont, ha emberekről van szó, a lélektani oldalról is el kell gondolkodni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2016. március 15. 08:46
Az biztos, hogy az ember elkövet olyan hibákat, amelyeket a gép nem, ha egyszer megtanulta. Tehát ember esetében nincs garancia arra, hogy ha kétszer előfordul ugyanaz a játékszitu, kétszer ugyanazt fogja végiggondolni. Lehet, hogy másodjára nem jut az eszébe. Gépnél ez kizárt. Viszont a másik oldalon az embernek támadhatnak új gondolatai, gépnek meg nem. Csakhogy a gépnek ebben is van egy esélye: egymilliárd próbálkozás, amiből néhányról regisztrálhatja, hogy működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik