Gépszem fejti meg a levelek titkait

2016. március 11. 15:00

Nemcsak azonosít, hanem meglepő pontossággal azonosít leveleket egy új program. Az sem számít neki, ha rossz a képminőség.

2016. március 11. 15:00

Egy új gépilátás-módszerrel lehetséges levelek gyors osztályozása, majd hatalmas mennyiségű botanikai adat generálása. A nemzetközi kutatócsoport levelekről készült felvételek és a kapcsolódó családdal, renddel összefüggő kategóriacímkék alapján történő tanulásra programozta a rendszert.

Szemben a véletlenszerű azonosítás 5 százalékával, az amerikai, francia és kínai tudósok (MIT, Penn Állami Egyetem, Dél-párizsi Egyetem, Harbini Technológiai Intézet, Smithsonian Intézet stb.) által fejlesztett rendszer 19 levélcsaládon 72 százalékos pontossággal dolgozik.

A program megkapja a már azonosított képek felét, és a munkához nagyon fontos, speciális jegyeket tartalmazó szótárból tanul. Azt is megtanulja, hogy ne vegyen figyelembe olyan jellegzetességeket, mint a gyenge képminőség, rovarcsípések, töredezett levelek stb. Az algoritmus ezt követően címkézetlen tesztfotókat kap, és a szótár segítségével azonosít.

A kutatók tízszer ismételték meg a folyamatot, véletlenszerűen választották ki a gyakorló- és tesztképeket. Az eredmények között mindössze 1 százalék volt az eltérés.
A számítógép elkészíti a levélképek „hőtérképét”, azonosítja és rangsorolja a fontos területeket.

„A levélforma és erezet változatai, élő vagy kövület, mind túl bonyolult ahhoz, hogy hagyományos botanikai módszerekkel pontosan meg lehessen határozni. A számítógépek viszont nem ütköznek ilyen korlátokba” – jelentette ki Peter Wilf, a Pennsylvania Állami Egyetem tanára.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik