Nyilvános böngészés a weben

2016. március 09. 09:00

Ha meg akarjuk online osztani, hogy merre böngésztünk a weben, most már megtehetjük. Az MIT-n erre a célra fejlesztettek egy új rendszert. Természetesen mi döntjük el, hogy mit teszünk közkinccsé.

2016. március 09. 09:00

MIT-kutatók fejlesztettek egy rendszert, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy barátokkal és a nyilvánossággal megosszák webes tevékenységük saját maguk által szelektált részeit. Így tehetnek közkinccsé közérdeklődés tárgyát képező adatokat, például tudósok, hogy milyen oldalakon kutakodtak. Ezeket az adatokat ezentúl már nemcsak a köztük bányászó internetes nagyvállalatok, vagy termékeik célcsoportját bombázó cégek ismerhetik meg.

A nevében a szemmel böngészésre utaló Eyebrowse rendszerrel a user nagyobb kontrollal rendelkezik adatai felett, és jobban át is látja, mire használják azokat.

A fejlesztés előtt potenciális végfelhasználók körében végeztek felmérést, a tervezésénél figyelembe vették az eredményeket. Kiderült, hogy sokan találják hasznosnak a lehetőséget, hogy saját válogatás után megosszák online aktivitásukat. Megtudják, hol tartózkodnak a barátaik, esetleg össze is futnak, vagy hol voltak korábban, mi népszerű, mi nem stb. Egyfajta együttműködés-alapú szűrésről van szó. Egyes dolgokra sokan kíváncsiak (és globális elemzőeszközökkel vizsgálnának át), másra viszont csak speciális közönség, például kutatók.

A Google és az online tevékenységünket követő más cégek nem teszik lehetővé, hogy mi döntsük el: mit figyelhetnek, és mit nem. Az MIT rendszerével változik a helyzet, és talán az sincs messze, amikor a felhasználó egyes szituációkban „megmondja” a korábban automatikusan monitorozó rendszereknek, hogy „most inkább ne.”

Az Eyebrowse két részből áll: honlapból és Chrome-os kiterjesztésből. Utóbbi telepítése két egérklikk. Innentől kezdve, akármikor az Eyebrowse ikonra kattintunk, az éppen meglátogatott oldal doménnevét a rendszer a „fehér listára” teszi.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik