4D nyomtatás

2016. március 07. 12:00

A 3D nyomtatás mellett egyes kutatóintézetekben már a 4D nyomtatással is foglalkoznak.

2016. március 07. 12:00

Napjaink egyik legizgalmasabb és legígéretesebb technológiája a 3D nyomtatás. Folyamatosan bővül az alkalmazási lehetőségek, új anyagokkal a printelhető matériák köre.

Egyes kutatóintézetekben, egyetemi laborokban (MIT, Harvard stb.) már egy újabb fázissal, az úgynevezett 4D nyomtatással kísérleteznek. A technológia úttörője az MIT-s Skylar Tibbits.

A TED 2013 konferencián ismertette a forradalmian új koncepciót. Lényege: fizikai anyagokat közvetlenül a nyomtatóról úgy átprogramozni, hogy új szerkezetekké szereljék össze magukat.

Tibbits a Stratasys szilárd és rugalmas anyagok és kombinációik nyomtatását biztosító egyedi gépét, az Objet Connexet használva programoz változatos anyagtulajdonságokat, így az alakváltoztatást is a megtervezett darab – különböző – összes részecskéjébe. Például eltérő vízfelszívó (abszorbens) jellemzőkkel rendelkező anyagokkal dolgozva, a puszta programozásukkal képes aktiválni az ön-összeszerelő folyamatot.

A fenti videó egy harvardi kísérletet mutat be.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik