Donald Trump csevegőbotot fejlesztettek az MIT-n

2016. március 05. 09:15

A Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsáról, Donald Trumpról készített csevegőbot kifejezetten szórakoztató, és a stílusa hasonlít is az eredetire.

2016. március 05. 09:15
Mike Murphy

Donald Trump utánzása népszerű sport lett az Egyesült Államokban. Sokan, köztük programok is próbálkoznak vele.

Az MIT Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laborjában (CSAIL) kutató Bradley Hayes például a Trump győzelmi szónoklatain elhangzott mondatokon alapuló ideghálót fejlesztett és tanított be az elnökjelölt-aspiráns beszédére. (Az ideghálók az emberi agy szerkezete alapján modellezett tanuló mesterségesintelligencia-rendszerek, amelyek idővel saját maguktól találnak információmintákat.)

Hayest egyrészt egy Shakespeare-en trenírozott idegháló, másrészt egy Trump általános iskolásokra emlékeztető beszédstílusát feszegető újságcikk inspirálta.

„Trump nyelvezete egyre inkább leegyszerűsödik, így arra gondoltam, hogy modellezési szempontból ő a legjobban kezelhető elnökjelölt-aspiráns” – magyarázza a kutató.

A Trump MI-t órák hosszat gyakoroltatták a valódi Trump beszédein. Véletlenszerűen választott betűket mondatkezdéshez, és a mondatokat betűről betűre dolgozta ki. Az MIT sajtóközleményben fejtette ki, hogy ha a bot M-et választ, valószínűleg A, majd K követi, és a betűzés addig tart, amíg kijön Trump kedvenc szövege: „Make America Great Again.”

Hayes Trump egyik kedvenc online közegére, a Twitterre alkalmazta az @DeepDrumpf nevű botot. Az elnevezés egy Trump örökségével kapcsolatos John Oliver szövegre utal. (John Oliver angol politikai kommentátor, tévéműsor-vezető, színész.)

A bot Trump szaggatott, staccato stílusú tweetjeihez meglepően hasonló üzeneteket generál. Mivel véletlenszerűen hozza létre őket egy komputer, értelemszerűen nem mindig tökéletesek, néha semmi értelmük sincs, máskor nagyon hiányosak a mondatok.

„Eléggé olyanok, mint maga a jelölt” – olvasható az MIT sajtóközleményében.
Hayes elmondta, hogy a többi jelöltaspiránsról is készíthet botokat, aztán hagyja őket egymással beszélgetni.

A következő választáson talán nem is lesz már szükség vitákra, elég, ha a botok a Twitteren eldiskurálnak egymással. Csomó időt takarítanánk meg vele.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. március 08. 09:54
Ha a politikusokat akarjuk pótolni, akkor meg kell tanítanunk a robotokat ígérgetni, hazudni és mindig mást mondani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik