A Google-szoftver ugyanúgy fogja érteni a nyelvet, mint az ember

2016. március 02. 15:00

Ray Kurzweil irányításával a szöveg- és más környezetek alapján a beszélt és írott nyelvet értő és értelmező rendszeren dolgozik a Google.

2016. március 02. 15:00

A Google Ray Kurzweil által vezetett természetes nyelvek gépi megértésével foglalkozó csoportja a feladatot emberi szinten abszolváló rendszert fejleszt. Rendeltetése a beszélt és írott nyelv megértése, értelmezése.

A szöveg- és egyéb környezet kulcsfontosságú a sikerhez. Vegyük példaként a „nagyszerű, jégkrémet kérek ebédre” mondatot. Teljesen mást jelent, ha hatéves gyerek, vagy ha a szülő mondja. Ha ismerjük a beszélő vagy író tulajdonságait, szűkül a mondat lehetséges jelentéseinek köre.

Hasonló eset áll fenn, ha egy mély idegháló (deep neural network, DNN) figyelembe veszi az adott szerző stílusát és „személyiségét.” Ezek alapján a véletlenszerű találgatásnál nagyobb pontossággal előre tudja jelezni a könyv következő mondatát.

Az elképzelést a Gutenberg Projekt – közösségi közreműködéssel szerveződő, művek digitális megőrzését célzó gyűjtemény – különféle szerzőktől származó ezer szövegén tesztelték.

„A rendszerünk által származtatott információ feltételezhetően jellemző a szerző szóválasztására, gondolkodására és stílusára. Szerző vektornak hívjuk” – írják a kutatók.

A rendszer nagyjából így jár el: „azt mondták nekem, hogy ez a szöveg Shakespeare-é, aki általában így ír, amit figyelembe veszek, amikor kiszámítom, hogy valószínűleg mi lesz a következő mondat.”

Lehet, hogy egyszer még Philip K. Dick befejezetlen műveit is befejezi?
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik