Halottak a tabletek

2016. február 29. 12:02

Pár éve mindent vittek, ma viszont az iPad kivételével kihalóban a tabletek.

2016. február 29. 12:02
Romain Dillet
TechCrunch

„2010-ben a tabletek tűntek a következő nagy durranásnak. Az Apple piacra dobta az első iPad-et, a Samsung a Galaxy Tab-en dolgozott, sok androidos gép készült elárasztani az üzleteket. Hat évvel később, a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC) egyetlen egyet sem láttunk, a fogyasztók továbbléptek rajtuk. A tabletek halottak.

A hűség kedvéért: ha nagyon-nagyon nézelődtünk, egy vagy két androidos tabletet megpillanthattunk volna eldugott sarkokban. Ráadásul a piacvezető Apple nem jött el az MWC-re. Ezzel együtt nyugodtan elmondható, hogy sem a Samsung, sem az LG, sem a fogyasztói elektronika számára nem a tabletek jelentik a jövőt.

Tényeknél maradva: sem a Samsungnak, sem a Sonynak, sem a HTC-nek, sem az LG-nek nincs bejelenteni való új tabletje. A konferencián még csak meg sem említették a tableteket. Nemcsak arról van szó, hogy a fogyasztókat nem érdeklik többé, de már a nagy cégek sem próbálkoznak új termékek piacra dobásával.

Tény, hogy a Lenovo kiadott néhány olcsó androidos darabot, de szemmel láthatóan senki nem vette észre őket. A Huawei ugyan bejelentette a MateBookot, de ez a gép technikailag nem tablet, hanem egy laptopra írt Windows 10-et futtató Surface Pro-szerű készülék.

Nem volt ez mindig így. Emlékszünk még, mennyire beizgult mindenki a Nexus 7-től?
Nehéz lenne megneveznem az androidos tabletek új zászlóshajóját. Némi internetes keresés után az egyaránt tavalyi Samsung Galaxy Tab S2, az LG G Pad II és a Sony Xperia Z4 ugrana be.

Meg tudná bárki is mondani, hogy melyik a legjobb? Semmi esély nincs rá…

Néhány okot találunk, hogy miért lettek ennyire népszerűtlenek a tabletek. Először is teljesen bevett árucikkekké váltak. Tucatnyi tökéletes darabot találunk 200 dollár alatt. Egyik androidos tablet olyan, mint a másik, semmi nem különbözteti meg őket egymástól. Összességében nem termelnek profitot a gyártóknak.

Második ok: esélyes, hogy majdnem mindenkinek van otthon tabletje, és jól is működik. Semmi ok újra cserélni – valószínűleg fut rajta a Netflix, lehet facebookolni, és van Kindle app is, akárcsak böngésző és emailezési lehetőség. A hosszú lecserélési ciklusok pedig azt jelentik, hogy nem kell figyelnünk az új és csillogó-villogó tabletekre.

Harmadik ok: egyre nagyobbak az okostelefonok. Az LG G5 és a Samsung Galaxy S7 5,3 illetve 5,1 inches kijelzővel kettő az MWC-n bejelentett legizgalmasabb készülékek közül. Anno az első Samsung Galaxy Note-nak is 5,3 inches volt a kijelzője, és phabletnek hívtuk akkor. Ma átlagos méretű telefon lenne. A nagy készülék az új norma, mindenki folyamatosan használja telefonját, interakciókat folytat másokkal és minden olyan mást is tesz rajta, amit tableten tenne.

Azon kaptam rajta magamat, hogy még akkor is gyakrabban használom a telefonom, amikor az iPad-em is a kezem ügyében van. Könnyebb egyszerre egy készüléken tevékenykedni, mint kettőn. Sokkal többet olvasok az iPhone-omon, mint bármelyik más készüléken. Szövegeket is írok rajta, mert megszoktam a kis billentyűzetet.

Itt az idő szembenézni az igazsággal. A tabletek sikeresek voltak, de nem lesznek sokáig körülöttünk. Az iPad persze jó eladási mutatókat produkál, de az Apple-nek is egyre nehezebb megkülönböztetnie az iPhone-tól, és a laptopok új generációja is belőle nőhet ki.

Az iPad valószínűleg jobb, mint az említett bármelyik androidos készülék. A Pixel C például jól néz ki, de a Play Sore-ban kevés a tabletre optimalizált app. Ez a tény is kulcsfontosságú az iPad vonzerejének megértéséhez.

A tabletek persze visszatérhetnek még. Jó laptop-helyettesítőkké, művészek digitális vásznává vagy valami mássá kellene válniuk. Valaminek viszont mindenképpen és minél előbb meg kell változnia. A jelenlegi tabletek bizonyítják, hogy soha ne fogadjunk az okostelefon ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. január 02. 10:40
Szörnyű tragédia. Temetés lesz?
Csomorkany
2016. március 24. 21:43
Jó, ezt értem, csak a "termékvonal szétválása" az egy marketing-döntés. Tulajdonképpen mesterségesen korlátozták a tableteket, ma meg ez a korlát értelmetlennek tűnik. Vannak mindenféle okostelefonok, közöttül az általad említett "tepsifon", aminek a képernyője akkora, mint egy tableté.
Csomorkany
2016. március 10. 12:43
Hát, köszi. Szóval a mondandóm lényege, hogy eleve mesterséges ez a tablet-mobil szembeállítás: arra épül, hogy a tabletbe eredetileg nem építették be a telefonálást. De ez egy önkényes marketing-döntés, és semmi több: hát oszt mé nem?
Csomorkany
2016. március 10. 09:31
A rendes mobil telefonhálózatot tudom headsettel használni, vagy ez csak egy skype-szerű izé, ami a neten alapul? Nem ismerem, azért kérdem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik