Algoritmus óvja a hajókat

2016. február 29. 14:45

Egy új algoritmus megmondja, melyik hullám halálos a nyílt óceánon.

2016. február 29. 14:45

MIT-kutatók tengerészeknek fejlesztettek hasznos előrejelző eszközt. Az algoritmus két-három perccel a fatális esemény előtt kimutatja, mikor jönnek a semmiből a tenger szintjénél akár nyolcszor magasabb pusztító hullámok. Ezek a hullámok gyakran érkeznek csoportban, és csoportban szelik át az óceánokat is.

Egyes hullámcsoportok úgy érnek véget, hogy energiáikat pont egy ilyen gyilkos hullámban „egyesítik.”

„Nem egyszerű balszerencséről van szó, hanem az erőtan hozza létre ezt a jelenséget” – magyarázza a dinamikus rendszerekkel foglalkozó Themis Sapsis.

A kutatók bóják méréseiből összegyűjtött óceánhullám-adatokat kombináltak egybe az alapjukul szolgáló vízhullám-egyenletek nemlineáris elemzésével. A hullám meghatározott víztömegen belüli lehetséges kiterjedésének számszerűsítése után egyszerű és gyors előrejelző módszert dolgoztak ki, hogy mely csoportokból fejlődhet ki pusztító örvény.

Az eszköz agya, egy algoritmus a csoportok szélességéből és magasságából számolja ki, hogy milyen valószínűséggel alakulnak át gyilkos hullámmá a következő percekben.

Sapsis szerint „nagyon pontosan kimutatja, hogy hol és mikor várható ez a ritka jelenség.”
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik