Hogyan forradalmasítják a robotok a jövő munkáját?

2016. február 22. 11:57

A távol-keleti kultúrák animista hagyományaik miatt hamarabb elfogadják a mesterséges intelligenciát és a robotikát, mint a Nyugat.

2016. február 22. 11:57

„A mai robotokra hamarosan úgy tekintünk, mint az 1993-as pc-kre. A felhőrobotika átvette és radikálisan átalakította a hagyományos robotfejlesztői modell szerepét. Azt hittük, hogy a hagyományos modell nélkülözhetetlen ahhoz a koncepcióhoz, hogy a hardver és a szoftver egyetlen egységben fejlődik tovább.

A felhőrobotika ezzel párhuzamosan a gazdasági egyenletet is átírta. Mivel a robot a felhőből is hozzáfér intelligenciához, az egységen belül nincs szüksége látványosan nagy feldolgozó kapacitásra. Így a költségek is jelentős mértékben esni fognak.

A forradalomnak különböző hatásai lesznek annak függvényében, hogy az adott ország milyen gyorsan alkalmazkodik hozzá. Japán, Németország és Dél-Korea van a legjobb helyzetben. Rajtuk kívül még Kína és az Egyesült Államok tartozik a Nagy Öthöz.

A betanított munka robotmunkává válhat. A robotoknak Kínára lesz óriási hatása, ahol többszáz millióan dolgoznak betanított munkásként. Mivel új egyensúlyi pontok alakultak ki az ember/robotmunka költségének optimalizálásában, a kínai betanított munkásokat komolyan érinti majd a változás.

Az Egyesült Államok munkaerőpiaca viszonylag költséges. Az elmúlt húsz évben leginkább háttérbe szorult munkák a kékgallérosokhoz köthetők. A robotok elterjedésével több lesz a milliárdos és a milliomos, több mérnökre és robotikusra lesz igény. Sokak munkája viszont véget ér. Míg a múltban a kétkezi munkát veszélyeztették a robotok, most viszont már egyre több kognitív és kevésbé rutinszerű feladatot is elvégeznek. A következő hullám a fehérgallérosok alacsonyabb szintjét érinti, olyan foglalkozásokat, amelyekhez kognitív tevékenység mellett csomó ismétlés is kell. Az apám például ingatlanügyekkel foglalkozó jogász Nyugat-Virginiában. Ideje jelentős részében aláírásokat gyűjt. Az ilyen munkák is eltűnhetnek.

Először Kelet-Ázsiában fogják széles körben elfogadni a robotokat. A nyugatiak jobban aggódnak miattuk, míg a keleti kultúrákban meglévő animizmus miatt az ottaniak eredendően kevésbé ellenségesek a mesterséges intelligenciával és a robotikával szemben.

Mi fog történni a robotok miatt munkanélkülivé váltakkal? Akármikor változnak a munka-mintázatok, mindig vannak lázongások. Nem lepne meg, ha ezúttal is így lenne, simán elképzelem, hogy a 2020-as években komoly tiltakozások lesznek a robotmunka ellen.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik