Mesterséges intelligencia diagnosztizálja a maláriát

2016. február 19. 09:00

Komoly előrelépés lehet maláriás betegségek felderítésében egy mesterséges intelligenciával felvértezett új mikroszkóp.

2016. február 19. 09:00

A malária diagnosztizálása a világ sok részén még mindig annyiból áll, hogy mikroszkóp alatti véres üvegcsén számolják a kórokozókat.

A megoldás a seattle-i Intellectual Ventures laborban fejlesztett, mesterséges intelligenciával felvértezett Autoscope mikroszkóp lehet, amely 90 százalékos pontossággal veszi észre a maláriaszúnyogokat.

A thai-burmai határon lévő Shoklo Malária Kutatóközpontban 2014 decemberében és 2015 januárjában, a malária-szezon közepén tesztelték.

Mélytanulás (deep learning) szoftverrel gyakorolt a világ különféle intézményeiből összegyűjtött 120 dián. Egyes képeken szerepelt a malária kórokozó, másokon nem. A szoftver vizuális jegyek (forma, szín, textúra) alapján számolja ki a valószínűségét, hogy az adott objektum parazita, vagy sem.

Terepre küldve sikeresen azonosított 170 mintát.

„Nemcsak a kutatásban és a maláriaellenes gyógyszerekkel szembeni ellenállás vizsgálatára, hanem szélesebb körben is alkalmazhatják” – nyilatkozta Mehul Dhorda, egy világméretű maláriaellenes hálózat tagja.

A jelenlegi mikroszkópos vizsgálatoknál képzett mikroszkóp-szakemberek kellenek a paraziták számszerűsítéséhez. Számos érintett országban pont belőlük van komoly hiány. Ezért tehet felbecsülhetetlen szolgálatokat az új műszer. 2016-ban Délkelet-Ázsiában és Peruban ismét tesztelni fogják.

„Nem olyan jó, mint a legképzettebb szakemberek, de a terepen dolgozó mikroszkóp-szakértők nagy részénél biztosan jobb” – nyilatkozta az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szabványaira hivatkozva Charles Delahunt, az Intellectual Ventures kutatója.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Adam5
2016. február 19. 10:18
Mesterséges intelligenciáról majd akkor beszéljünk ha átmegy a Turing teszten, ne hypoljunk túl egy mikroszkópot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik