A legjobb MI is elhasal a nyolcadikosok tudományvizsgáján

2016. február 18. 09:00

Egy seattle-i versenyen közel 800 mesterséges intelligencia próbálkozott az amerikai nyolcadikosok tudományvizsgájával, de mind megbukott.

2016. február 18. 09:00
Cade Metz

A seattle-i Washington Egyetem és a szintén seattle-i, Bill Gates egykori Microsoft-társalapító társáról elnevezett Allen Mesterséges Intelligencia Intézet nemrég tartott egy MI-versenyt. Az esemény házigazdája az egyetem és egyben az intézet ismert kutatója és neves szakember, Oren Etzioni volt.

Mintegy 800 kutatócsoport rendszerei vettek részt rajta, és azt tesztelték, hogy átmennének-e a nyolcadikos tudomány-vizsgán. Lehangoló eredmény született: a legjobbak is csak a kérdések 60 százalékát válaszolták meg.

A szervezők arra is törekedtek, hogy felmérjék az MI-k természetesnyelv-feldolgozását. Ez a terület a mély ideghálók és a mélytanulás (deep learning) elterjedésével vált különösen fontossá.

Bebizonyosodott: képtelenek emberi módon gondolkodni. Hiába használták a legmodernebb módszereket, nem sikerült abszolválniuk a feleletválasztós formájú kérdéssorokat.

„A természetesnyelv-feldolgozás, következtetés, érvelés, tudományos szövegkönyvek megértése egy sereg nehezebb kihívást jelent. A korrekt válaszokhoz rengeteg érvelés kell” – magyarázza Etzioni.

Szerinte bizonytalan, hogy a csúcskutatókkal dolgozó Google MI-jei a többieknél jobban teljesítenének, vagy sem. A cég legújabb fejlesztéseinek egyike az élet értelméről vitázó csevegőbot (chatbot).

„A legtöbb versenyben a győztes modellek nagyon speciálisan kapcsolódnak a teszt adatsorához, és így az sem biztos, hogy az ugyanazon a területen dolgozó cégeknek jelentős előnye lenne” – jelentette ki Chaim Linhart izraeli kutató.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik