Mesterséges intelligencia a múlt században

2016. február 17. 07:14

Az MI nem mai találmány, már 1960-ban ismerték a jelentőségét és kísérleteztek vele.

2016. február 17. 07:14

A XX. században kezdődtek a mesterséges intelligencia kutatások az első számítógépek megjelenésével. Nemrég a Go nevezetű kínai eredetű logikai játékban győzött a gépi értelem, 20 évvel ezelőtt pedig egy sakk világbajnokot kényszerített térdre a gépi intelligencia. Hosszú volt az út a gépek ébredéséhez, manapság már minden mobilban és szoftverben és videojátékban ott figyel az MI, csak mi nem veszünk róla tudomást. 2016-ban is csak azért sír a nép, mert majd a robotok elveszik az állásukat (na azért is tudják, mert remek mesterséges intelligencia dobog a szívük helyén).

Az 1960-as évek MI kutatóival készített interjúkból kapunk egy rövid válogatást a videóban, Claude Shannon, Jerome Wiesner és Oliver Selfridge beszélgetnek a gépi értelem lehetőségeiről, illetve azt is láthatjuk hogy kísérleteztek vele. 50 év távlatából talán látható mekkora utat tett meg a tudomány a mai mesterséges intelligenciás megoldások eléréséhez, illetve mi várhat akkor ránk majd újabb 50 év múlva.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2016. február 17. 17:42
A téma divatos csak éppen ez a cikk egy szemernyi újdonságot vagy önálló gondolatot sem tartalmaz. Kétszáz semmitmondó cikkből összeollózott kétszázegyedik.
kuwiq
2016. február 17. 14:23
Gépi intelligencia, na ne röhögtessen jóember. Egyelőre még emberek írják a szoftvereket. Jó programozók jó sakkozókkal készítettek egy sakkprogramot, amelyik képes volt megverni Kaszparovot. Jó programozók és jó go játékosok együtt írtak egy programot, amelyik képes legyőzni más játékosokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik