Nyomtatott ételek

2016. február 16. 14:00

Az ételnyomtatás eleinte csak dekorációs elemekre terjedt ki, de a Foodjet printer fejlesztői már komplett ételsorokban gondolkodnak.

2016. február 16. 14:00

A 3D nyomtatás egyre több területen terjed, és ezzel párhuzamosan a nyomtatóanyagok száma is nő. Rég túl vagyunk azokon az időkön, amikor a technológiát szinte csak gyors prototípuskészítésre használták.

Az ételek világa az egyik legszokatlanabb hasznosulási terep. Először űrhajósok ellátására gondoltak, de később hétköznapi táplálkozásunkra is. Édességekkel, Valentin-napi csokikkal kezdték, ma viszont már komplett menük sem hangzanak annyira sci-finek. Egyes jövőképekben akár sztár chefek Michelin-csillagos gasztrokölteményeit is letölthetjük a netről, aztán kinyomtatjuk.

Egyelőre nem tartunk itt. Több kajaprintert fejlesztenek, de az ételnyomtatás még inkább csak kísérletezgetés. A legismertebb gép a két éve debütált, nemrég megújított holland Foodjet cseppfolyós dolgok mellett kristályokat, rostokat is printel.

Fejlesztését 2005-ben kezdték, eleinte csak süteménydekorációra és más kiegészítőkre gondoltak, a későbbiekben viszont bővítették a kínálatot. Az újabb változaton több nyomtatófej lesz, és így lehetővé válik több anyag szimultán nyomtatása.

Hollandiai idősotthonokban már tesztelgetik a Foodjetet. A cél, hogy menüsorok minél nagyobb részét készítse el.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. március 10. 02:11
Ez lényegében már megvalósult. A Mekiben ezt árulják. Igaz eredetileg kutyaszart akartak nyomtatni, de kiderült, hogy van rá kereslet, mint kajára... Azóta nyomják.
Laikus érdeklődő
2016. február 17. 10:46
OMG... és ezt nem pozitív értelemben mondom.
guerillajones
2016. február 17. 07:46
Egyek is meg amit " foztek " !
Dénia
2016. február 17. 07:25
Hát megnéztem a kisfilmet, nem igazán látom, hogy mi ebben az áttörő és hatalmas újdonság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik