Videófelvételeken is lehet mérni a szív ritmusát

2016. február 15. 07:19

A gépi tanulás módszerével az internetes videókon látható személyek szívritmusa is mérhető.

2016. február 15. 07:19

Már úgyis információt kaphatunk egy személy szívének állapotáról, hogy semmiféle fizikai kontaktusba nem kerülünk vele, csak egy videót kell megnézni róla. A trükk a videón látható személy bőrének a tónusának a változásában rejlik, ezt figyeli ugyanis egy szoftver és számítja ki a szívritmusát a mesterséges intelligencia.

Eddig egy ilyen orvosi vizsgálat csak a beteg jelenlétében és testi kontaktus által volt kivitelezhető, de az Imperial College London csapata kifejlesztett egy szoftvert, ami kielemzi és megbecsüli egy videó felvételből a szívritmusuk értékét. A program mind a hangot és a videót is egyaránt figyeli, a bőr tónusát és a beszélő hangszínképet (spectrogram). 
 
A szoftver működése mögött megint a mesterséges intelligencia rejlik, pontosabban az algoritmus a gépi tanulásra támaszkodva tanulta meg a szívritmus felismerését több alany megfigyeléséből. A kutatók el is készítettek egy prototípust (Palpitate), hogy élesben teszteljék mennyire akkurátus és hogy működik a megoldásuk a valóságban az emberkísérletek során.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mákgubó negyedszer
2016. február 16. 09:58
Én a megállásukat csendes de kitörő örömmel fogadnám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik