Ez a jövő, egyétek!

2016. február 15. 13:35

A legjobb állás valószínűleg a futurológusé, hiszen nem tud hibázni, a mai találmányokat próbálja kicsit felturbózva beleálmodni egy lehetséges jövőbe. Mivel nem él már 100 év múlva nem is lehet rajta számon sem kérni a jóslatait. Érdemes megnézni mit is gondolnak a szakma korifeusai, mi lesz 2116-ban.

2016. február 15. 13:35

Abban mindenki egyetért, aki ebben a futurológus szakmában tevékenykedik, hogy 2116-ban hatalmas tengeralatti városokban fog élni a túlnépesedett emberiség gazdagabbik fele, a lakásokat 3D nyomtatóval készítik el már és az ételt és italt pedig az internet új változatáról lehet majd letölteni. A SmartThings Living Future szerint az emberiség hatalmas toronyvárosokba költözik (Earth-scrapers), melyek akár 25 emelet mélyen is a talaj alá nyúlhatnak a helykihasználás és a fűtés miatt. De egyben a társadalmi rétegződésre is utalnak, míg milliók élhetnek a föld alá szorulva a felső tízezrek a mennyben élhetnek, a felhőkarcolók tetején luxus loft-szerű emeleteken.

A Westminster University urbanisztika tanszékének tudósai a buborék városokban látják a jövőt, ezek a tenger alatt fognak elhelyezkedni majd. Ők a drónok szerepét a mai mobilokhoz hasonlítják, így 2116-ra mindenkinek lesz saját drónja, ami személyszállításra és teherhordásra (mint egy öszvér) is alkalmas lesz, de akár az egész lakást is át lehet vele költöztetni, ha gazdája megunta az aktuális életterét és másra vágyik (például elviszi a házát télen a melegebb vidékekre nemes egyszerűséggel nyaralni).
 
 
Dr. Maggie Aderin-Pocock szerint, a mai életvitelünknek nem sok köze lesz a 100 év múlva lévő dolgos hétköznapokhoz. Ebben van igazság, gondoljunk csak arra mi minden hiányzott 1916 napjaiból, ami ma minket körülvesz és ha elvennék tőlünk hiányozna rögvest. Ilyen pl. az internet is, amin a nyájas olvasó ezt a cikket olvassa. Próbálta volna ezt egy időutazó elmagyarázni 1916-ban valakinek.:)De elég csak arra gondolni 10 évvel ezelőtt mit kezdett volna bárki is a Dolgok Internete kifejezéssel egyáltalán, habár voltak mobilok, de nem voltak képesek még a háztartási készülékekkel együttműködni.
 

Ma a 3D nyomtatás a divat, igaz még gyermekcipőben jár a művelői és használói szerint, de 2116-ra már mindent lehet nyomtatni majd. Nemcsak bútorokat, de egész házakat, munkahelyeket lemásolva, nem beszélve a holografikus staff meetingekről (ezek szerint a Microsoft HoloLens technológiája nagy jövő előtt áll). A 3D ételnyomtatás tényleg hasznos lehet, nemcsak a gyorsasága miatt, de így bármilyen egzotikus ételt elkészíthetünk percek alatt és olcsón és bárhol a világon, csak az alapanyagokat kell majd beszerezni hozzá pasztákban és tubusokban, mint ma a műanyagot a 3D nyomtatókhoz. 
 
 
Nem hiányozhat 2116-ból a Hold és a Mars teljes kolonizálása és terraformálása sem, akár egy hétvégi kiruccanásra is elugorhatunk a rokonokhoz a vörös bolygóra a technológia fejlettsége miatt. Mindenhol képernyőkbe fogunk ütközni, így bármilyenre ki lehet dekorálni a lakásunkat, akár ablak nélkül is lehet élvezni a természetet, hiszen a képernyők elénk varázsolják azt, mint a mesterséges napot is. 
 
 
De 2116-ban az okos otthon is más fog jelenteni, a lakásunk mesterséges intelligenciával rendelkezik, szinte egyenrangú digitális lakótársunkká válik, nemcsak fenntartja magát, hanem élőlényként is viselkedik. A robotok pedig ekkorra már megkülönbözhetetlenek az emberektől, a szintetikus lények egyenrangú társai lesznek az emberiségnek. Nyilván előtte levertünk egy-két robotlázadást is, de a retinens gépembereket átnevelték és kezesbárányokként dolgoznak majd helyettünk. A SkyNetnek sem sikerült átvennie az irányítást, hála a Terminátor filmeknek éber volt az emberiség.
 
 
Persze tudjuk álmodni mindent lehet, valószínűleg majd csak egy kiválasztott kaszt kényelmét fogja szolgálni ez a földi paradicsom, a többiek nyomorognak a Föld mélyén és gettókba zárva, a jólétnek mindig ára van, a történelemből már megtanulhattuk ezt. A Marsra sem önként és vidáman dalolva távoztak a gyarmatosítók valószínűleg, a Holdon pedig valakinek dolgoznia kell a bányákban is. De legalább lehet majd 2016 futurológusait valamiért joggal szidni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik