A gyerekeknek meg kell tanítani a kritikus gondolkodást

2016. február 13. 13:13

Vint Cerf, a Google netguruja, az internet egyik alapító atyja, megalkotásában kulcsszerepet töltött be, az azt meghatározó protokollkészlet is az ő nevéhez fűződik.

2016. február 13. 13:13
Vint Cerf
aNewDomain

„Meglep a tartalomözön, hogy milliók akarják megosztani a tudásukat. A Wikipédia és a hozzá hasonló oldalak szintén megleptek. Nem számítottam, hogy ekkora lesz az ismeretek közkinccsé tétele iránti érdeklődés. Pozitívan csalódtam.

Nem vagyok játékos, úgyhogy nem függök a játékoktól. Viszont bele tudok veszni a Wikipédia böngészésében, hogy utánanézek dolgoknak, látom az információgazdagságot, rákattintok egy linkre, és mélyebbre és még mélyebbre megyek.

Felvillanyoz a távgyógyászat, távdiagnózis és a távoktatás lehetősége, akárcsak az, hogy egy csomó személlyel kapcsolatban állhatok. A videokonferencia szintén, és az állandó internetkapcsolat is. Bármit és bárkit elérhetünk.

Nem félek, de aggaszt, mennyire törékeny az infrastruktúra, amitől függünk. Tartok a malware-ektől, a trójaiaktól, a sok kihasználható szoftverhibától, és a számítási felhővel, a szoftver és a hardver gyors változásával eltűnhetnek az általunk létrehozott adatok. Ezért beszélek sokat a Digitális Sötét Korról. És a személyes szféra miatt is aggódom. De optimista vagyok, hogy a legtöbben nem akarunk ártani egymásnak, és valahogy mindenek ellenére sikerül túlélnünk.

A spam dühítő, és egy csomó online cucc trivialitása is az. Például percenként 400 óra videót töltenek fel a YouTube-ra.

Idegesít, ha valaki azért szidja az internetet, amiért magát kellene szidnia. Mintha belenéznénk a tükörbe, és a tükröt okolnánk a látványért.

Éjszakánként főként az infrastruktúra biztonságának növelése iránti igény, és az emiatti aggodalmam tart ébren.

A korai arpanetes időkben még csak nem is álmodoztam arról, hogy ez fog történni. Viszont hittem abban, hogy a társadalom korábban elképzelhetetlen módon nyílik meg. Elégedett vagyok, hogy így történt.

Sajnálom, hogy a nettel visszaélnek. Viszont sokkal több benne a haszon, mint a kár. Biztosítani kell, hogy mindig a szabadságot hangsúlyozzuk, és a jövőben is így teszünk.

A mai gyerekeknek meg kell tanítani a kritikus gondolkodást. Mindenféle forrással, téves információval és pontatlansággal szembesülnek. El kell nekik mondani az iskolában, hogy nézzék meg ezt és ezt a 12 oldalt, majd értékeljék ki. Online és nem elsődleges forrásokat használnak. A programozást is kell tanítani. Nem azért, hogy programozók legyenek, hanem hogy megértsék, miként szedhetők dolgok logikus darabokra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2016. február 18. 00:58
ezer,egymillió,billiárd lájk,ezt szajkózom évek óta
Forsz
2016. február 18. 00:55
Hülyeséget beszél a tisztelt szerző. Nem a kritikus gondolkodásra, hanem a LOGIKUS gondolkodásra kell tanítani. Ez pedig nem új dolog, ezt már az ókori görögök is vallották. A kritikus gondolkodás az egy mai liberális narratíva és a társadalmat örök elégedetlenségre kárhoztatná. Aki tud logikusan gondolkodni, az megtalálja a hibát - ha van, - de akit kritizálásra képeztek ki, az mindenben a hibát keresi és semmi sem jó neki. Ez van ma! Az eredendő kritika a másodvonalasok életfilozófiája, a sikerteleneké. Azoké, akik az életben nem sokra, gyakran semmire sem viszik; egyetlen vigasztalást tart számukra az élet, azt, hogy leszóljanak mindent és mindenkit és ezzel a lelki békéjüket - önmagukat is becsapva - egy kvázi kiegyensúlyozott állapotban tarthassák. De ők is tudják, hogy ez hazugság, viszont nem ismerhetik be. Ne tanítsuk erre a gyerekeket, ne tanítsuk erre a társadalmat, hiszen az emberi természet erre a hibás gondolkodásra hajlamos; ezt a hajlamot viszont az ideális szintre le kell szorítani. Csak a szerzőnek üzenném: a sakk az sem a kritikára, hanem a logikára épül!!! Hány ilyen badarságot kell még észlelni és kiirtani!
alex.leopardi
2016. február 17. 09:51
én arra tanitom a fiamat,hogy szerezzen minél nagyobb tárgyi tudást mert akkor ki tudja választani a netről a tudást és dobja a szemetet
Starlord
2016. február 17. 09:50
Ha nincs az internet, akkor lehet tényleg mindenki beszopta volna a sajtó által közölt képeket a menekült "gyerekekről." :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik