Robotok a haditengerészetben

2016. február 13. 08:05

A haditengerészet új robotja a SAFFiR a tengeri tűzoltásban nyújt hathatós segítséget.

2016. február 13. 08:05


A Shipboard Autonomous Firefighting Robot (SAFFiR) már tavaly novemberben bemutatkozott, egy profi automata tűzoltórobot, amit hadihajók tűzoltói feladataira fejlesztettek ki. Az Office of Naval Research találmánya, mivel az emberi erőforrás könnyen sérül ilyen zárt helyi tüzeknél, és az oxigén hiánya miatt is nehézkes lehet az oltás folyamata, egy robot pedig mindenhová eljuthat, különleges tűzálló fémötvözetből is készül, így könnyedén meg tudja fékezni a tűzgócokat mostoha körülmények között is.

Tavaly mutatták be a SAFFiR-t először, de a tesztek során probléma volt a járásával, mivel a hajók mozognak, az egyensúlyozását kellett még korrigálni. Illetve mivel súlyos tömlőket is cipel magával erre is figyelni kellett, hogy elbírja és tudja rendeltetésszerűen is használni, a különböző hadihajókon rendszeresített fajtákat is. Mivel a robot automata tűzérzékelővel rendelkezik nem vár gazdáira, hanem megkezdi az oltást, tehát ő tekeri le az üres tömlőt és kapcsolja be a vizet is hozzá már. A SAFFiR járásának tökéletesítéséhez a Worcester Polytechnic Institute is hozzájárult egy 600.000 dolláros támogatással, hogy megfelelő stabilizátorokat kapjon a prototípusa.
 
A SAFFiR-t egy virtuális környezetben idomították az éles bevetésekhez, így gyakorolta be a megfelelő mozgást a szűk kabinokban és szervizfolyosókon, de megtanították arra is hogyan essen el úgy, hogy a kiemelt fontosságú részei ne sérüljenek és folytathassa tovább az oltást. A lábak mozgásáról egy speciális algoritmus gondoskodik, ami a környezet változásait folyvást figyeli és korrigálja a robot helyzetét, hogy minden pozícióban szilárdan álljon és szabadon mozoghasson. Érdekes tény az, hogy a haditengerészetben manapság pókszerű tűzoltó robotokat rendszeresítettek eddig, de az antropomorf és embert utánzó tűzoltó robot sokkal sikeresebben küzd meg a teszttüzekkel is egy olyan környezetben, ami kétlábúakra van tervezve eleve.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik