Bebizonyították Einstein elméletét

2016. február 12. 06:59

Történelmi jelentőségű felfedezést jelentettek amerikai tudósok, sikerült ugyanis igazolni Albert Einstein a gravitációs hullámokról szóló elméletét.

2016. február 12. 06:59


Az első felismerésre és bizonyítékra 2015. szeptember 14-én került sor, a LIGO (lézer interferométer, ami a gravitációs hullámokat megfigyeli) érzékelte a kéttized másodpercig tartó felvillanást, sikerült egy gravitációs hullámot érzékelni.


Két millió éven keresztül egymás mellett keringő fekete lyuk a folyamatos energiaveszteség hatására rendkívül közel kerül egymáshoz, ilyenkor gravitációs hullámot bocsájtanak ki, egészen addig amíg összeolvadnak.

A kéttized másodperc alatt a fekete lyukak nyolcszor kerülték meg egymást. A LIGO szenzorai a legerősebb jelet az összeolvadás pillanatában mérték, ez egészen addig nem szűnt meg, amíg az összeolvadásból kialakult test gömbszerű formát nem vett fel. Ekkor már nem térben, hanem csak önmagában mozgott az újonnan létrejött fekete lyuk.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik